Det blåser på toppene

Vind i Kleiva? ASKO høster mye skryt, men skeptikerne er mange til eventuelle framtidige vindturbiner i Hanekleiva. Foto: Pixabay

Vind i Kleiva? ASKO høster mye skryt, men skeptikerne er mange til eventuelle framtidige vindturbiner i Hanekleiva. Foto: Pixabay

At ASKO har bygget vindturbiner for å drifte sitt distribusjonslager i Rogaland, har fått engasjementet opp med tanke på tilsvarende «propeller» på toppen av Hanekleiva.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Medvind eller motvind?

ASKO går foran på mange måter. Det er lett å la seg imponere av de dimensjonene som ASKO bygger, i Hanekleiva og ellers, men også over de framtidstankene konsernet tenker. Miljøaspektet finnes ikke bare i festtalene, men settes ut i praksis etterhvert som fotavtrykkene settes.

«ASKO har en ambisjon om å bli bærekraftig og klimanøytral. Det betyr at vi skal ha fokus på energieffektiviserende tiltak og ikke minst fornybare ressurser», heter det i målsettingene. Det betyr 20 prosent energireduksjon og 100 prosent fornybar energi innen 2025, samt 60 prosent fornybart drivstoff innenfor all transport og 95 prosent kildesortering av alt avfall.

LES ASKO driver flere vindkraftanlegg, hva med Hanekleiva?– Ingen planer her

Det er hårete mål!

En slik satsing er utrolig djerv, men det stiller også krav til samfunnet rundt. I Gjesdal i Rogaland har ASKO satset på vindturbiner i nær tilknytning til sitt distribusjonslager, og det var nok mange som satte kaffen i halsen når man så for seg bildet av en rekke med «propeller» svinge over Hanekleiva.

Men 6.600 solcellepaneler er allerede på plass i Hanekleiva, Vestfolds største, for å dekke rundt 20 prosent av energibehovet.

Foreløpig er ikke vindkraft tema her, men skal målsettingene nås, kan det bli aktuelt. ASKO går uansett foran i klimakampen, om det så er i medvind eller motvind.

LES ASKO satser på Horten, Mulvika er satt på vent: – Ikke som vi håpet


Artikkeltags