Gå til sidens hovedinnhold

Den umulige hverdagen

Fra blått til rødgrønt. Erna har overlatt styringen til Jonas. Nå får vi se hva som menes med vanlige folk.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Til lags åt alle kan ingen gjera, skrev Ivar Aasen. Nettopp den setningen i Aasens dikt har fått aktualitet denne uka.

Mandag la den avtroppende regjeringen til Ernas finansminister fram sitt siste forslag til statsbudsjett, og som vanlig gikk det ikke mange minuttene før mailboksen til lokalavisen ble pepret med kommentarer til budsjettforslaget fra alle mulige instanser, interesseorganisasjoner og andre.

LES Vestfoldingene på plass på Stortinget

Som ventet var det i kommentarene svært lite å skryte av. Dette var et budsjettforslag helt uten ambisjoner, for lite til de fleste særinteressene og ikke det som var lovet – eller håpet. Uttrykk som skuffet, sjokkert, tragisk, lite målrettet, grått og fantasiløst, stimulering til mer svenskehandel, et forslag som ikke ser hele Norge og som en kopp vann i Mjøsa, ble brukt for å beskrive elendigheten.

Så går det knapt to dager og da er det de rødgrønnes tur til å legge fram sin regjeringserklæring. Og nøyaktig det samme skjer igjen. Lokalavisens mailboks fylles på nytt av meninger fra alle kanter, eller for å si det slik, fra stort sett de samme som på mandag gikk bananas rundt et håpløst budsjettforslag.

Nå er de like lite imponert over hva den nye regjeringen skal gjøre, med noen hederlige unntak. I kommentarene heter det at gode intensjoner holder ikke, at det er en altfor svak plattform, byfiendtlig, kunnskapsfiendtlig og klimafiendtlig fra en grå reverseringsregjering. En svekket modernisering og sløsing av midler på kostbare symboltiltak. Det er altså ikke så lett å gjera alle til lags, enten det er blågrønt eller rødgrønt, så hvordan vil vi egentlig ha det?

«Til lags åt alle kan ingen gjera»

Erna har overlatt roret til ny kaptein Jonas, som har fått med seg Trygve som styrmann. Skuta er sjøsatt med ledelse og matroser, og nå skal kursen legges om for skipet Norge. Og det er i stor grad bare lovet en reise i medvind og sol, men alle som har vært på sjøen vet at været raskt kan endre seg, på tross av gode forhåndsmeldinger.

LES Hege (36): – Tror jeg har funnet yrket i mitt liv

Og det kan bli en og annen brottsjø allerede de nærmeste dagene. Det skal et budsjett i havn, det haster, og ut fra hva både mulige samarbeidsparter og motstandere har ytret, kan det blåse opp til storm allerede på første seilas.

Det skal ikke bli lett for Ap og Sp å samarbeide om budsjett med deres foretrukne allianse SV, som uttaler at plattformen er svak med altfor stor ulikhet i fordeling av makt og rikdom. Og vi vet at mindretallsregjeringen vil støte på tre skjær til venstre for seg ved å åpne for mer leting etter olje og gass.

At det blir krevende allerede fra dag én å møte den nye hverdagen er ingen overdrivelse.

LES Arbeiderpartiet og Senterpartiet ville stoppe rådhusplanene. Etter lang diskusjon og et gruppemøte vant de ikke frem

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.