Gå til sidens hovedinnhold

Den nye hverdagen

Åpent, men ikke helt fritt fram.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Samfunnet har den siste tiden begynt å åpne opp igjen, men det betyr ikke at hverdagen kan gå tilbake til normalen enda. I en ny rapport fra Folkehelseinstituttet, konkluderes det med at korona-epidemien er under kontroll i Norge, men vi må huske på at den norske befolkningen ikke er immun og at sykdommen fortsatt herjer videre i verden, også hos oss.

Fokuser på en dag av gangen

Vi må belage oss på at dette kan ta tid og heller fokusere på en dag av gangen. Det er fint å se hvordan innbyggere tar vare på hverandre, kontakter de som trenger hjelp og er kreative i måten å opprettholde sosial omgang. La oss fortsette slik vi har gjort de siste ukene, i det våre lave smittetall internt i kommunen tyder på at det som er gjort så langt har fungert godt.

LES Høyre på Stortinget støtter en todelt sykehusløsning:– Lokalt ønske om tilhørighet er det viktigste

Tiltakene må justeres etter utviklingen

I rapporten fra FHI står det: «Det overordnede målet for det neste året bør være at sykdomsbyrden av epidemien skal forbli lav samtidig som uheldige ringvirkninger og kostnader av smitteverntiltakene minimaliseres. For å oppnå dette må strategien være dynamisk: tiltakene må justeres etter utvikling av epidemien og kunnskapen».

Dette betyr at vi har klart å unngå en altfor stor byrde av sykdommen, men for at samfunnet skal kunne åpnes igjen - og holdes åpent - må vi fortsette å følge forholdsreglene som er satt.

Det er kollektivt belastende

Hverdagen har for mange vært veldig annerledes de siste ukene og vi kjenner alle på det, i en eller annen form. Det beste vi kan gjøre i disse tider, er å følge rådene som gis, slik at dette går over så raskt det kan.

«Befolkningen må forberedes på at epidemien vil vare lenge, at mange fortsatt vil bli syke, men at bare noen få vil bli alvorlig syke. Publikum må forstå at en nullvisjon ikke er realistisk; risikoen kan reduseres, men ikke elimineres, og at frivillig oppslutning om tiltakene fortsatt er avgjørende for å holde epidemien under kontroll.» står det i rapporten.

LES Forsøpling på Sand Camping: – Jeg blir provosert

Sommer og sol, men husk…

Med finværet kommer behovet for å være ute i sola og etter ukesvis med isolasjon, er det forståelig at innbyggere har behov for å komme seg ut.

Men husk at vi fortsatt gjennomfører en felles dugnad her i landet og anbefalingene om å ikke være mer enn fem personer og å holde to meter avstand er gjeldende.

Er vi flinke til å følge rådene, slipper vi å måtte stenge ned igjen, og FHI skriver i sin rapport at «det er neppe holdbart å opprettholde omfattende kontaktreduserende tiltak særlig lenge. Målrettet testing og isolering samt smitteoppsporing og karantene er mye mer målrettet fordi man da tar ut smittekilder, men lar de ikke-smittede fortsette å møtes. Disse tiltakene bør styrkes nå som de kontaktreduserende tiltakene trappes ned. Samtidig må vi stadig forbedre tiltakene for å beskytte de eldre, særlig beboere i sykehjem og omsorgsboliger og mottakere av hjemmesykepleie». De kommunale tiltakene rundt testing og oppfølging av innbyggere i isolasjon og karantene er således vesentlige for å lykkes framover.

Det er lys i enden av tunnelen, men fram til nye konkrete anbefalinger er på plass, ber vi dere huske på at dette handler om felleskapet og at tiltakene er satt i gang for å ta vare på alle i samfunnet. Vis hensyn, hold avstand og vask hender. Ikke oppsøk folksomme plasser og tenk på de rundt deg.

Ta vare!

Kommentarer til denne saken