Stryk fraværsgrensa!

Sande VGS. Illustrasjonsbilde

Sande VGS. Illustrasjonsbilde Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Skolen er også for de som sliter, påpeker Alexander Johnsen (17) fra Sande, fylkesstyremedlem i Vestfold og Telemark Unge Venstre.

DEL

LeserbrevI regjeringsplattformen vil den nye regjeringa la obligatoriske timer for trafikkopplæring bli unntatt fra fraværsgrensa, og evaluere den. Vi i Vestfold og Telemark Unge Venstre mener tiden tvert imot er moden for å stryke fraværsgrensa, slik at den ikke stryker flere elever som sliter.

Nylig presenterte Fafo og SSB en rapport om hvilke konsekvenser fraværsgrensa har hatt for elever på videregående. Ikke overraskende feirer detaljstyringspartiene at fraværet for «gjennomsnittseleven» har gått ned med 20 %. Her vil vi i Vestfold og Telemark Unge Venstre få komme med en liten «reality check»:

Skolen skal etter vår mening ikke kun være bygget for «gjennomsnittseleven».

Skolesystemet vårt skal ha som mål å utdanne hver enkelt elev for å gi dem frihet til å ta informerte valg og bestemme over sin egen fremtid. Uansett hvilket utgangspunkt man har hatt i livet. Nettopp der feiler fraværsgrensa.

Den skaper tydeligere skiller mellom elevene, og skyver de som sliter enda lenger inn i det som kalles frafallsrisiko, altså at de risikerer å ikke få vurderingsgrunnlag i et fag.

La oss være ærlige: Alle visste at dette kom til å skje. Ingen tvilte noensinne på at fraværet for «gjennomsnittseleven» ville falle, og at flere ville stå i fare for å ikke få karakter. Alt dette tyder samtidig på at fraværsgrensa var en desperat «quick fix» på et mye mer komplisert problem.

Dersom målet til regjeringa er at flere fullfører videregående, mener vi i Vestfold og Telemark Unge Venstre at man er nødt til å ta andre grep. Istedenfor å tviholde på en A4-skole der alle elever skal presses gjennom samme maskin, trenger skolene våre her i Vestfold og Telemark en skikkelig frihetsreform.

Og her i Vestfold og Telemark Unge Venstre er vi ikke i tvil: fraværsgrensa bidrar ikke til en skole tilpasset den enkelte elev, og den burde derfor lukes vekk først som sist.

Når folk har forskjellige sykdommer, gir vi de ikke samme medisinske behandling, så hvorfor gjør vi det med elevene i skolen?


Alexander Johnsen, 17 år

Fylkesstyremedlem i Vestfold og Telemark Unge Venstre 

Alexander Johnsen

Styremedlem i Vestfold og Telemark Unge Venstre

Sande i Vestfold

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags