Vi kan selvsagt ikke akseptere at Holmestrand skal bli den eneste byen i Vestfold uten en videregående skole

BØR IKKE FLYTTES: Tidligere rektor Jan Kuvaas mener Holmestrands videregående skole fortsatt bør ligge der den gjør.

BØR IKKE FLYTTES: Tidligere rektor Jan Kuvaas mener Holmestrands videregående skole fortsatt bør ligge der den gjør.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Nå er det viktig at alle krefter settes inn for at en ny videregående skole havner i Holmestrand, og gjerne på samme område som i dag, skriver tidligere rektor Jan Kuvaas.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger."Prosjekt: Ny videregående superskole for den nordre storkommunen".

Utspillet kommer fra Sandes tidligere ordfører Haslestad, som sammen med Arbeiderpartiets fylkesleder Høiberg, fikk fylkestinget med på tanken. Denne nye superskolen skulle, etter deres planer, plasseres i Sande sentrum, og utgiftene ville bli vesentlig redusert da man kunne slippe ny renovering av dagens skole (bygd i -79, renovert i perioden 2009 – 2017).

LES OGSÅ: Vil legge ned skole i Holmestrand for å bygge ny i Sande

Vel, nok om det. Dette er et politisk spill, og nå kjører Sande frem, med hele brystkassen, og ordfører Weggesrud argumenterer, så godt hun kan, for sin bygd. Hun er engasjert og flink, selv om jeg ikke kan slutte meg til hennes argumenter. Nå er det på tide at vi også hører noe fra Holmestrand.

Holmestrand er og blir «hovedstaden» i nordre Vestfold, og vi kan vel ikke akseptere at en ny videregående skole for denne regionen plasseres helt i nord i en landkommune, og vi kan selvsagt ikke akseptere at Holmestrand med sin industri, sitt godt etablerte næringsliv og den økende tilflytting skal bli den eneste byen i Vestfold uten en videregående skole.

Nå må man si klart hva man mener, toget går og politikere, industri/næringsliv, deres fagorganisasjoner, foreninger og alle som lar seg engasjere i denne sak, må nå stå opp og si fra. Jeg synes det hviler et stort ansvar på byens politikere, og deres engasjement kunne vært vesentlig bedre. Holmestrand Byutvikling kunne også, med fordel, latt seg høre. Tilflyttere kommer ofte med spørsmål om byen har en videregående skole.

LES OGSÅ: To videregående skoler kan bli én – lokalpolitikerne er positive

Av en eller annen grunn har sentrumsnærhet blitt viktig tema, og Sande har, tydeligvis, sett dette som sitt viktigste argument, og forsøker nå å overbevise alle om de fordeler dette vil ha. Men erfaring viser at sentrumsnærhet skaper problemer både for skole og de omkringliggende næringer. Dette burde ikke være ukjent for skolemyndighetene, og derfor ser man også at de fleste videregående skoler legger seg unna selve sentrum. Med dagens og fremtidens gode kommunikasjoner vil elevene aldri trenge å overanstrenge seg for å nå sin skole, og til gjengjeld oppnås et mer støyfritt og godt skolemiljø, der skolen makter den nødvendige kontroll med hva som rører seg innenfor skoleområdet.

Sandes ordfører forsøker så å belyse alle de aktiviteter som vil være mulig ved en slik plassert skole. Da synes jeg det er viktig å fremholde at ingen videregående skole i Vestfold kan vise til så mange aktivitetsmuligheter som Holmestrand, her nevnes flere idrettshaller, svømmehall, flere fotballbaner/skøytebane, friidrettsanlegg i skoleområdet. Mens tennisbane, golfbane, turløyper, flere hoppbakker og slalåmbakke fins i umiddelbar nærhet. Elevtilgangen i Holmestrand er noe lav, og bakgrunnen har jeg forklart tidligere. Når man bygget to nye videregående skoler 10 – 20 min. unna vår skole, skoler som griper direkte inn i vårt inntaksområde, måtte det komme svikt i søkergrunnlaget. Dersom en ny skole legges til Holmestrand, vil søkergrunnlaget bli som den gang vi hadde ca. 500 elever.

Nå er det viktig at alle krefter settes inn for at en ny videregående skole havner i Holmestrand, og gjerne på samme område som i dag. Dette er fullt mulig om kommunen viser litt handlekraft. Dette er en oppfordring rettet, først og fremst til bystyret, med sin ordfører. Personlig setter jeg også min lit til fylkesrådmann og prosjektleder, som begge har god kjennskap til Holmestrand Videregående skole og dens historie.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.