Nei – Sande er ikke konkurs

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Å si at vi er konkurs uten eiendomsskatt, er misvisende, framholder Kristine Flåtten i Sande Arbeiderparti i dette leserinnlegget.

DEL

MeningerEr Sande konkurs? Nei. Vi hatt tvert om har gode overskudd i lang tid, særlig de tre siste årene. Grunnen til det er at vi faktisk har oversikt og kontroll. Å si at vi er konkurs, uten eiendomsskatt, er misvisende. Vi innførte eiendomsskatt fordi inntektene våre fra staten ikke øker i takt med det økonomiske presset. Slik er det mye på grunn av den sterke befolkningsveksten i Sande.

LES OGSÅ: Vi startet møtet med å konstatere at vi er konkurs og drar med oss Holmestrand i dragsuget. Det burde gjort inntrykk på de "solidariske" sosialistene

Den samme veksten gjør at vi må utvide tilbudene våre, som skole. For å kunne bygge skole, uten å ta penger fra andre tjenester, som Sandetun, innførte vi eiendomsskatt. At det da blir slik, at eiendomsskatten gjør at vi ikke kan fortsette som planlagt uten, kan da umulig komme som en overraskelse. Tar vi den bort, nå, vil det føre til kutt i tjenester, forutsatt at vi skal bygge skolene vi MÅ ha. Det var jo hele poenget!

Når fylket presenterer økonomien i våre to kommuner, sier posisjonen i Sande lite. Det er sant. Det er fordi ingenting av det var en overraskelse. Vi vet hvordan 2017 så ut. Hvorfor er det en overraskelse for andre politikere? At politikere i Holmestrand er overrasket er også noe underlig. I motsetning til posisjonen der, har Sande hele tiden vært åpen om vårt investeringsbehov og våre planer. Det er også en av grunnene til at disse står beskrevet i plattformen for sammenslåing. Jeg sliter med å finne liknende informasjon fra Holmestrand. Deres investeringsbehov viser seg jo nå til å være betydelig større enn vårt, og det har vært underkommunisert. At det kommer beskyldninger om at vi planlegger store, altfor dyre bygg og forventer at andre skal ta regningen, blir slikt sett enda mer underlig.

LES OGSÅ: Slik vil de sørge for en billigere sentrumsskole i Sande (+)

Kunne den økonomiske situasjonen vært annerledes? Uten dårligere tilbud til innbyggerne? Nei. Kunne vi ha fått ut større samordningsgevinster allerede nå? Ja, det kunne vi. Hadde Holmestrands ordfører ikke valgt å holde Sande på en armlengde unna, men vedtatt sammenslåing fra 2018, da hadde ting vært annerledes. Det ble ikke slik. Det er noe spesielt å skylde på oss for det!

En annen del av dette som jeg finner noe spesielt er motstanden i Sandes kommunestyre mot å bytte tomt, slik at skolene vi må ha blir bygget på Klokkerjordet. Det ble forklart som at man ikke var negativ til bytte av tomt, tvert om, men at det var et ønske få to andre tomter vurdert i tillegg. Det som er merkelig er at disse to tomtene har blitt avklart som uegnet allerede. Dette var jo en del av budsjettforslaget fra i alle fall deler av opposisjonen i høst. Kommunen svarte da at rådhustomta var for liten på grunn av krav til uteareal. I tillegg er det i dag en arbeidsplass og det er det planlagt å være en tid fremover. Skulle vi ha bygget noe der hadde vi enten måttet vente til det ikke lenger er en arbeidsplass, mange år, eller vi hadde måttet finne nye lokaler til avdelingene. Tomten i Skafjell er også for liten. Der er det mulig å utvide, men da må vi ta av dyrket mark og få endret RBPA. Det tar lang tid å ordne.

LES OGSÅ: Den nye kommunen styrer mot store underskudd (+)

Dermed vil det å få ny skole bli utsatt. Fordi elevtallet vårt øker så fort som det gjør og skolen nå er helt sprengt, betyr det å utsette bygging at vi må finne andre skolelokaler mens vi venter. Det er å kaste gode penger etter dårlige, og det er vi ikke villig til.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags