Regionreformen: Arbeiderpartiet forstår ikke ordførers rolle

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Hvis jeg var ordfører, måtte jeg også lojalt forsvare og jobbe for flertallets vedtak – også de vedtak jeg eventuelt måtte være uenig i, skriver Jan Fredrik Vogt i Sande FrP.

DEL

LeserbrevDet er interessant at det er leder av Holmestrand og Sande Ap, Kristine Flåtten, som svarer om ordførers rolle og ikke ordfører selv. Hennes svar viser også at det ikke bare er ordfører, men Holmestrand og Sande AP, som ikke forstår en ordførers rolle. Uansett bør svaret være seriøst dersom man i overskriften stempler en person som useriøs slik hun gjør. Man bør også ha fakta på plass før man tar tastaturet fatt.

Flåtten hevder at ordfører ikke snakket ned vedtaket. Til de som vurderer å tro på Flåtten, så anbefaler jeg å gå i NRK Vestfold sitt arkiv på radio 14. februar og saken «Sande vil tilhøre Viken». Ordfører Weggesrud sitt budskap er langt unna å følge opp vedtaket i kommunestyret om å gå til Viken/Buskerud. Tvert i mot snakker hun om flere mulige prosjekter og samarbeid med Vestfold som settes i spill, ikke fordelene med Viken. Igjen skyver hun ansatte foran seg, og at de nå ikke må pålegges flere oppgaver (nå er det fylkesbytte og ikke ny kommune det er snakk om). Det er ikke å jobbe for regionskifte slik hun nå er pålagt å jobbe for. Hun snakker ikke om at den nye kommunen i Viken vil antagelig vil sikre begge videregående skoler, og at dersom man ser på snitt av hva man bruker på elever i videregående skole, så vil det bli en positiv differanse på ca. 8 millioner kroner i året, om man går til Viken, eller det å sikre elevers tilgang til linjer i nye Viken/Buskerud. Videre peker ordfører på marginer i kommunestyret og at hun mener Boluri i SV stemte i strid med sitt parti. Selv om jeg nok oppfattet at de var prinsipielt mot all sammenslåing av kommuner (og fylker).

LES OGSÅ: Full forvirring endte med knapt flertall for region Viken

Leder av Holmestrand og Sande Ap kritiserer videre Sande FrP blant annet for ikke stemme for planer vedtatt av det forrige kommunestyret. Her demonstrerer hun jo akkurat at hun ikke forstår ordførerrollen. Jeg er ikke ordfører og FrP er ikke i posisjon. FrP er i opposisjon, fordi vi ikke er enige med den politikk Sande Ap fører eller deres planer. Hadde FrP vært i posisjon ville vi endret planer. Om jeg var ordfører, ville jeg også ha vært bundet av de planer som et flertall har vedtatt. Det er forskjell på et vanlig kommunestyremedlem og ordfører og varaordfører. De skal representere hele kommunen og kommunens flertall, uavhengig av parti eller egne private meninger. Man er bundet til dette. Derfor ville jeg måtte, om jeg var ordfører, også lojalt forsvare og jobbe for flertallets vedtak, også de vedtak jeg eventuelt måtte være uenig i. Det er selve forskjellen på ordfører/varaordfører og det å være gruppeleder for et parti. Har gruppen bestemt noe fremmer jeg selvfølgelig det lojalt, med stort engasjement, selv om jeg skulle være uenig i gruppemøte. Slik er det å være leder i et demokrati.

Det er også andre politikere som har påpekt at ordfører bør merke seg og lese KS sin håndbok for ordførere. Et poeng der er: «Som ordfører lever du med vervet og oppdraget døgnet rundt. Det kan være lett å si “nå er jeg bare meg selv” – eller nå er jeg noe helt annet enn å være ordfører. Omverden vil i mindre grad oppfatte dette, de ser på ordføreren som ”kommunen”. Det er svært viktig å være seg bevisst dette forhold, også i forhold til media.»

LES OGSÅ: Samstemte ordførere vil anbefale Vestfold og Telemark fylke

Når ordfører uttaler seg før møte i fellesnemnd så er det ikke som privatperson, det er som ordfører. Sande er en kommune, selv om det kan synes som om ordføreren og Holmestrand og Sande Ap skulle ønske det var et enkeltmannsforetak. På dette tidspunktet hadde ordfører ett mandat og en oppgave, det var å gjennomføre avtalen som hun selv signerte, og som kommunestyret gav tilslutning til. En avtale som også ble forelagt til folkeavstemning. Når ordfører og varaordfører da stemmer mot flertallet i kommunestyret i fellesnemnd, og går ut og anbefaler dette, så er det å gå utenfor sitt mandat. Det kan vanskelig ses på som noe annet enn forsøk på å kuppe en prosess og overkjøre et avtalepunkt ordfører og varaordfører nok aldri hadde ambisjon om å holde seg til. Dette til tross for hennes egne uttalelser ett år i forveien, eller da hun og de andre ordførere satte sin verdiløse underskrift på dokumentet.

Jan Fredrik Vogt

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags