Den videregående skolen er ikke en konkurranse!

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Nå er skolen i gang etter en lang sommer, og mange ungdommer er klare til å ta fatt på hverdagen på en videregående skole. De aller fleste kommer inn på sitt første valg av skoleplass. De aller fleste velger nærskolen sin.

Dessverre er det ikke alle som kommer inn på nærskolen sin i Vestfold. Det er fordi det er karakterene som avgjør, ikke der du bor. Konsekvensen er at ungdommer må reise vekk fra venner og nærmiljø og bruke unødvendig mye tid på transport, istedenfor å kunne gå på en god skole nært der de bor. Uansett om ungdommene bor i Vestfold eller Telemark, er det ønskelig for de aller fleste å gå på nærskolen sin. Det mener vi i Arbeiderpartiet at alle burde få lov til.

Høyre kamuflerer politikken sin bak enkel retorikk. De kaller karakterbasert opptak for fritt skolevalg, og da spør vi frihet for hvem?
Karakterbasert inntak er frihet for noen få. De med best karakterer fra ungdomsskolen, de som kanskje allerede er mest motivert for et videregående skoleløp, de som helt sikkert vil mestre skolen godt. De får frihet til å velge akkurat den skolen de vil gå på. Andre elever risikerer å bli utkonkurrert, og må reise vekk fra nærmiljøet sitt mot sin vilje.

Nå har regjeringen har sendt ut et forslag om å innføre karakterbasert inntak i hele landet. De ønsker ikke at fylkene skal kunne bestemme dette selv, de vil bestemme for alle. Å tvinge gjennom karakterbasert inntak i alle fylker er et direkte overtramp av lokaldemokratiet. Fylkene er ulike. De har ulik geografi, ulike skolestørrelser, ulike hensyn å ta for å kunne opprettholde et godt og bredt skoletilbud nært der ungdommene bor. Denne avgjørelsen må tas lokalt. Det er de lokale politikerne som kjenner fylket sitt best.

Denne sommeren har vi lest om konsekvenser av karakterbasert inntak i Vestfold. Ca. 80 ungdommer fra Horten får ikke gå på Horten videregående, flere ungdommer får ikke fullføre løpet sitt på samme skole, men må bytte skole det siste året fordi de ikke har gode nok karakterer til å komme inn. Sånn vil vi ikke ha det.

Vi er kjempeglade for at Arbeiderpartiet var med på å sikre flertall for at det er nærskoleprinsippet som skal gjelde i det nye fylket og at elever som har begynt sitt studieforberedende løp på en skole skal ha rett til å fullføre på den samme skolen. Det er et viktig og riktig vedtak.

Fordi skole er ikke konkurranse. Skolene er ikke konkurrenter.
Det handler om frihet for alle. Frihet til å gå på nærskolen sin. Til å fullføre på samme skole. Til å ha en god skole med et bredt tilbud nært der de bor. For Arbeiderpartiet er det viktigst.

Rikke Grava
Fabian Wahl Sandvold
Maja Foss Five
Fylkestingskandidater Vestfold og Telemark Arbeiderparti

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken