Hadde det ikke vært greit med 19.889.000 til i kommunekassa?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det må en alternativ økonomisk politikk for å gi nettopp det samfunnet alle sier de vil ha, skriver Grete Wold (SV) i dette leserinnlegget.

DEL

LeserbrevDa er det igjen tid for budsjett, både her lokalt og for landet vårt. Regjeringen har lagt frem sitt budsjett, og denne uken kom SV med sitt alternative budsjett – og ikke uventet er de ikke helt sammenfallende. Jeg har alltid tenkt at alle politiske partier og politikere egentlig vil det beste, og at man ønsker et samfunn som er godt for alle. Men at vi har ulik forståelse og metoder for å nå det målet.

Nå må jeg dessverre formidle at jeg er høyst usikker på nettopp det. Et samfunn med stor ulikhet i makt og rikdom, et samfunn hvor noen få dresskledde menn sitter med inntekter og formuer de aldri vil kunne klare å bruke (med mindre de donerer det hele til bistandsarbeid). Vi ser nå en ny rekord er satt, første året en mann har tjent over 1 milliard på et år, burde holde til salt i grøten for å si det sånn.

Samtidig som vi ser kutt i avgjørende velferdsordninger som gir « vanlig» folk en normal levestandard, og ikke en skattekrone ekstra til de som tjener minst. Vi ser politikken raskt skaper et samfunn med større ulikhet. Jeg trodde vi var enige om at et samfunn med små forskjeller var bra, både Erna Solberg og Siv Jensen sier jo også det. Da tenker jeg at det pålegger oss å nå påpeke at da må politikken endres, for det dere nå holder på med nå – det funker ikke!

Så var det kommuneøkonomien, det er jo her vår hverdag formes. Vi lokalpolitikere jobber oss nå gjennom økonomiplan og budsjett, og ei heller i år er det penger nok til alt vi burde prioritere. Vi får til mye med lite, og en dyktig administrasjon med rådmann og økonomisjef i spissen gjør en heltemodig innsats for å få mest mulig ut av alle midler. Men det er ikke tvil om at det er for stramme rammer, og det er behov for mer i kommunekassa. SV har i sitt alternative budsjett satt av 11 808 000 mer til Holmestrand, og 8 081 000 til Sande for neste år – det hadde kommet veldig godt med. Da kunne vi både kompensert for bortfall av eiendomsskatten, og prioritert mange gode formål som ville gitt oss viktige gevinster på sikt.

Og ja, vi har inndekning for hver eneste krone. En tydelig mer sosial og omfordelende skattepolitikk, over fra inntektsskatt og inn mot formue, arv og ikke minst eiendom vil gi oss betydelig mer å rutte med i kommuneøkonomien, og vi trenger ikke ta en krone mer av oljefondet, som vi kan spare til de etter oss.

Vi fikk ikke noe regjeringsskifte nå, og dessverre får vi nok mer av den samme politikken også fremover - men husk: Det er en alternativ økonomisk politikk som gir nettopp det samfunnet alle sier de vil ha, et samfunn med små forskjeller.

Grete Wold

Kommunestyrerepresentant SV

Holmestrand

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags