Hillestadvannet bør bli en valgkampsak

Hillestadvannet og Vikevannet: Og problemene med alger. Arkivfoto

Hillestadvannet og Vikevannet: Og problemene med alger. Arkivfoto

Av

Rent vann er ikke gratis lenger. Det eneste jeg kan trøste med er at om vi kommer i gang nå, blir det trolig den billigste løsningen, skriver Hans Petter Harestad.

DEL

MeningerAlgeveksten og problemene i Hillestadvannet og Vikevannet har i den senere tid kommet høyt opp på aktivitetsstatistikken i forskjellige media. Og det er bra. Kanskje kan utfordringene badegjester og andre har slitt med i årevis, nå få det nødvendige fokus. Og gjøre dette til en politisk sak. Så stor at den kanskje kan komme til å prege en fremtidig kommunevalgkamp. Den er ikke så langt unna. Og hadde fortjent en god sak utenfor bykjernen. Rett nok har problemene vært diskutert før. Med mye god vilje. Men uten at man er kommet nærmere en løsning, annet enn på papiret.

Noe av årsaken kunne være at vannene lå i to kommuner. Det bør derfor være mye lettere å løfte saken politisk nå. Vi har blitt en kommune, og vi har ett kommunestyre å forholde oss til. Kampen mot forurensede vann i innlandsnorge, er ikke ny. Selv opplevde jeg for endel år tilbake Mjøsaksjonen. Selv om det unektelig er en påtagelig forskjell i størrelsen, tror jeg ikke forskjellen i de mekanismer som utgjør suksess er så store. Derfor kan det ha relevans.

LES OGSÅ: Det er selvsagt mange som har ansvar for at vannkvaliteten skal bli bedre

Det var et folkelig engasjement over Mjøsaksjonen. Man vasket fosfatfritt og påvirket der man kunne. Stat og kommune bidro også. Den største utfordringen fikk landbruket. Både fordi man lenge hadde forstått at forskjellige årsaker til næringsholdig avrenning var landbrukets ansvar, og fordi bøndene var innstilt på å ta ansvar.

Landbruket rundt Mjøsa ble ettergått, og 2800 gårdsbruk fikk forskjellige pålegg. Det dreide seg om mange forskjellige typer forurensing, og like mange løsninger. Man bygget bl.a nye gjødselskjellere og tettet silobygg. I tillegg tok man fatt i erosjon og arealavrenning. Økonomisk kan aksjonen godt betegnes som et spleiselag mellom stat, kommuner, næringslivet og landbruket.

LES OGSÅ: Potensielt giftproduserende bakterier rykker stadig nærmere drikkevannkilden Eikeren (+)

Og her er vi også på hjemlige trakter. Et lokalt engasjement for vassdraget fra Hillestad til Eidsfoss, må i første rekke involvere alle som kommer i kontakt med det. Og det må ta utgangspunkt i et forpliktende politisk vedtak. Hvor man blir enige om en aksjonsplan med tidsfrister, konkrete mål og delmål.

I tillegg kommer bruk av virkemidler, både når det gjelder fordelingen av regningen og den praktiske gjennomføringen.

Rent vann er ikke gratis lenger. Det eneste jeg kan trøste med er at om vi kommer i gang nå, blir det trolig den billigste løsningen.

LES OGSÅ: Re skulle rense kloakken som går ut i Mulvika – men så kom grensejusteringen ... (+)

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags