Senterpartiets valghemmelighet

Hvor går grønne Sp? Til rød eller blå side?

DEL

Leder

Sp vil i den nye storkommunen ha makt, og nekter å si noe om retning før resultatet av valget foreligger.

Partilederdebatten i biblioteket onsdag viste at Tove Ødeskaug og hennes Senterparti-kamerater sitter ganske komfortabelt i stolen, som kan vippes både til den ene og den andre siden, alt ettersom hva de to største partiene lander på, etter at stemmesedlene er talt opp klokken 21.00 mandag 9. september. Det handler om antall stolseter med grønn merkelapp i det nye kommunestyret: Kanskje kan det bli fem, kanskje seks, uansett blir det en god jafs av de 35 som er til rådighet. Og for Senterpartiet handler det om gode posisjoner. Senterpartiet har varaordføreren i Sande i dag, og det er ingen grunn til å tro at de vil nøye seg med mindre i den nye kommunen. Kanskje vil de ha mer enn det.

Senterpartiet har også hatt stabilt gode målinger på våre tre lokale meningsmålinger. De åpnet formidabelt i april med 16,3 prosent. I juni pekte pila litt ned med 11,4 prosent, men det tok seg opp igjen nå i august med 13,1 prosent. Medvinden blåser også varmt fra nasjonale målinger. Den siste nå torsdag kveld lå på godt over 15 prosent. Makt er innen rekkevidde med slike tall.

«Makt er innen rekkevidde med slike tall»

Selv om vi i ikke har merket utpreget misnøye med hemmeligholdelsen her lokalt, har det brummet og summet litt rundt andre steder, med tilsvarende scenario. Ikke alle er like fornøyd med strategien, noe som igjen kan gå utover tilliten. For det er ingen ønskeposisjon å være i for Senterparti-velgeren, når du ikke vet i hvilken leir partiet ditt havner etter valget. Ødeskaug forsvarer taktikken med at Senterpartiet gjør det samme nå som før valget både i 2011 og 2015. Retningsvalget skal ikke røpes. Nasjonalt har sannsynligvis Arbeiderpartiet lekket flere velgere til Senterpartiet enn det Høyre har gjort. Det kan bli litt kilent hvis den som har hatt et bein i rød politikk, plutselig skal styre sammen med Høyre og Fremskrittspartiet. Men på den andre siden: det er ikke annerledes for Senterpartiet enn det i alle tider har vært med partier på vippen, enten det har stått om stortingstaburetter eller kommunestyreseter. Det bare virker litt ekstra dramatisk ved dette valget, nå som en ny kommune skal bygges av de 35 utvalgte. Et steg nærmere fasiten er vi neste uke. Da presenterer Jarlsberg den siste lokale meningsmålingen før D-dagen. Konturene blir tydeligere av hvem som kan gå seirende ut av duellene, og hvem som må slikke sårene. Men fasiten i prosent og poeng, den har vi neste mandag kveld. Da begynner selve stol-leken, kalt forhandlinger.

Ni dager igjen folkens!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags