Nei til nytt gift-deponi i Norge

LANGØYA: Deponi for farlig avfall.

LANGØYA: Deponi for farlig avfall. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Hver generasjon nordmenn kan ikke fylle opp ei hel øy med gift, skriver Trine Ruth Larsen.

DEL

LeserbrevRegjeringen og ansatte i Klima- og Miljødepartementet og Miljødirektoratet jobber – sammen med avfallshåndterings-firmaet NOAH – med å finne et egnet sted for et nytt deponi for farlig avfall. Langøya er NOAHs "grunnstøtte skip" med "skrog" av kalkstein, tre kilometer langt, og full-lastet med gift.

Lasten er både produsert i Norge og importert. NOAH eksporterer også farlig avfall. Produksjonen av farlig avfall innenlands må minskes drastisk! Importen må stoppes så fort som mulig. Glass, plast, isopor, papir og aluminium er materialer det sløses med. Alt av glass- og metallemballasje skulle hatt høy pant og være mulig å bruke om igjen uten omsmeltning. Omtrent alt som lages av plast kan lages av nedbrytbare materialer - som treverk, lær, naturgummi, planter og plastlignende materialer laget av planter. "Hvitfarge-fabrikken» i Fredrikstad forsyner verden med titanhvit-pigment (titandioksid), som gir ekstra hvit farge på papir, maling, tannkrem og plastikk, blant annet - og farlig syre blir skapt som avfallsprodukt. Flyveaske, som inneholder tungmetaller, er restene etter brent husholdnings-avfall, og blandes med syren for å lage en slags gips. Et produkt skapt av mennesker, som er som sand i naturens fantastiske urverk av et kretsløp, hvor forråtnelsesprosessen er den geniale løsningen for avfallshåndtering.

LES OGSÅ: Fant avfall med tungmetaller i sjøen (+)

Gipsen må lagres et sted... NOAH og Miljødirektoratet har valgt Brevik i Telemark, hvor det er kalksteins-gruveganger under land og fjord, til å bli "Langøya II". Med forandringer innen produksjon, import, handel, emballasje, reklame og andre områder kan vi ha et miljøvennligere samfunn som vil være til fordel for mange flere enn dagens system. Brøytepinner av plast i et land fullt av pinner er materialmisbruk, og er bare ett av så alt for mange eksempler på uklokt valg av materiale. Hver generasjon nordmenn kan ikke fylle opp ei hel øy med gift! Vi må gjøre alt vi kan for å hindre at det blir behov for et nytt deponisted for farlig avfall i Norge i det hele tatt!

LES OGSÅ: – Ikke alle husker at alternativet til oppfylling er to svære steinkratere (+)

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags