Om noen ba deg om å bruke 50 kroner for å få igjen 100: Hadde du gjort det da?

GOD BUTIKK: Jon Tunheim (H) framholder at det er god butikk på lengre sikt å investere i veien mellom Sjøskogen og Kleivan.

GOD BUTIKK: Jon Tunheim (H) framholder at det er god butikk på lengre sikt å investere i veien mellom Sjøskogen og Kleivan. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Holmestrand Høyre har i de siste 12 årene levert på ansvarlig økonomistyring i en periode med stor vekst og utvikling i Holmestrand. Og det skal vi fortsette å gjøre, skriver kommunepolitiker Jon Tunheim.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Etter at forslag til ny vei mellom Sjøskogen – Kleivan har blitt lagt ut på høring har jeg blitt kalt patetisk, dum og uansvarlig. Dette fører bare til at jeg blir mer ivrig på å formidle noen poeng rundt veien. Dette er et tilsvar på flere leserbrev om saken.

Først en liten påminnelse: Høyre har som kjent hatt ordfører i Holmestrand i 12 år. Fra å være en kommune i ROBEK for ikke så lenge siden har vi nå over 400 millioner på bok. Vi pleier å si at vi ikke er en rik kommune, men vi har god økonomistyring. Kikk gjerne tilbake på disse årene og se hvilke partier som har fremmet bedre alternativer til ansvarlig styring enn Høyre. Men for all del – Høyre skal ikke ha all æren. Kommunestyret har ofte vært samstemt i viktige saker. Det skal øvrige partier i kommunestyret ha ros for. Denne enigheten er ikke tilfeldig - det er en konsekvens av flere ting. Og kanskje aller mest en konsekvens av forståelse hos politisk ledelse om verdien av samarbeid, det å gi og ta, og at vedtak har bred politisk forankring når viktige beslutninger skal tas.

Dette er den samme politiske ledelsen Christina Berg (AP) og Per Morten Hoff nå advarer folk mot å stemme på med bakgrunn i økonomiske bekymringer. Og det finnes utfordringer. Men store utfordringer er også tiden for gode ledere ved roret.

Her er to poeng vedrørende økonomien i veiprosjektet:

Poeng 1: Om noen ba deg om å bruke 50 kroner for å få igjen 100. Hadde du gjort det da? Veiprosjektet utløser utvikling av 260 mål som kommunen eier. Om vi tar utgangspunkt i samme relative pris som tomtesalg i Skafjellåsen i Sande får kommunen en inntekt på snaue 99 millioner på dette. I tillegg kommer skatteinntekter fra nye innbyggere fra disse tomtene samt fra private utbyggeres tomter. Prosjektet gir positiv nåverdi både på investerings- og driftssiden. Det er faktisk slik at skatteinntekter finansierer brorparten av vår felles velferd. Det skal vi ikke glemme.

Poeng 2: Å ikke spare seg til fant. Holmestrand har i de siste årene klippet snorer på blant annet nye idrettshaller, barnehager og renoverte skoler. Infrastrukturen er på plass og det er på høy tid å også klippe noen snorer som øker inntektene. Dette er for all del ikke tiden for å spare inn på de lønnsomme prosjektene – slik som veien Sjøskogen-Kleivan er!

Argumentene for at veien er for kort forstår jeg ikke. Blir nytteverdien større av å ha en lengre vei? Blir prisen lavere ved å ha en lengre vei? Og vi deler bekymringen for kapasiteten på Kleiverud skole. Det var derfor kommunestyret i 2018 endelig vedtok å bygge helt ny Kleiverud skole, og det til en nøktern pris.

Hvorfor er Høyre alltid så opptatt av disse pengene? Sannheten er at pengene i seg selv ikke er viktig. Det er handlingsrommet pengene gir som er målet. Økonomisk handlingsrom er premisset som muliggjør gode intensjoner. Med mer handlingsrom kan man få levert bedre tjenester og utført flere gode prosjekter. Kommunen er heldigvis ingen bedrift, og det å ha en ansvarlig drift er middelet som muliggjør nettopp dette målet.

Det er ikke mangel på økonomiske utfordringer, og Høyre har helt sikkert også tatt noen avgjørelser de siste 12 årene som kunne vært bedre. Men denne veien føyer seg ikke inn i sistnevnte rekke. Holmestrand Høyre har i de siste 12 årene levert på ansvarlig økonomistyring i en periode med stor vekst og utvikling i Holmestrand. Og det skal vi fortsette å gjøre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken