Det er i Vestfold vi hører hjemme

HISTORIKER: Kim Hjardar fra Eidsfoss er opptatt av identitet i regionspørsmålet.

HISTORIKER: Kim Hjardar fra Eidsfoss er opptatt av identitet i regionspørsmålet. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Både historiske og dagsaktuelle argumenter taler for at Holmestrand bør unngå overgang til region Viken, mener Kim Hjardar i dette leserinnlegget.

DEL

MeningerKampen om hvor innbyggerne i Holmestrand og Hof hører hjemme er godt i gang. Kommunestyrene i Hof, Holmestrand og Sande vedtok før sammenslåingen at man ønsket å søke overgang til Buskerud om ikke BVT-regionen ble et faktum. Det ble det ikke noe av. Buskerud gikk sammen med Akershus og Østfold i region Viken. Nå fortsetter kampen, men denne gangen er det krefter som vil ha kommunen innlemmet i Viken, og bort fra Vestfold og Telemark. Hvor hører vi egentlig hjemme?

Fylkets identitet går langt tilbake

For meg er svaret enkelt, Holmestrand hører hjemme i Vestfold av kulturhistoriske og identitetsmessige årsaker. Vestfold er en av Norges eldste landsdeler med en særpreget natur og historie. Fylkets identitet går lang tilbake. I store deler av vikingtiden utgjorde Vestfold, en egen region, nevnt blant annet i en franske kilde fra år 813 som Westarfold. Sagaforfatteren Snorre gjør et stort poeng ut av at Vestfold er det norske rikets fødested (selv om det nok var Vestlandet), og lenge ble regionen ansett som nettopp det av historikerne.

Det er i Vestfold de mest spektakulære minnene fra fortiden har blitt funnet; Vikingskipene fra Oseberg og Gokstad, de enorme gravhaugene på Borre. Tønsberg er en av Norges eldste byer og Middelalderkirkene og de mange gravfunnene og stedsnavnene i Hof vitner om et gammelt religiøst sentrum i Vestfolds nordre del. Vannveien gjennom Hofbyda var en av Vestfolds viktigste innlandsruter og sannsynligvis den veien Birkebeinere kom på sin ferd mot Re på 1100-tallet.

Under dansketiden ble landsdelen en del av Akershus stiftamt og så Jarlsberg Grevskap. Først i 1919 fikk regionen tilbake sitt gamle navn, Vestfold. Et navn som vil leve videre i den nye regionen Vestfold og Telemark.

Jeg oppfatter at innbyggerne i Holmestrand er opptatt av sin fortid og sin historiske plass i Norges utvikling, og at veldig mange er knyttet til sin identitet som vestfoldinger. Det ville bli et fattigere samfunn om vi ikke lenger kan føle oss i slektskap med dem. I vår tids multikulturelle samfunn kan man selvsagt spørre seg hvorfor dette er så viktig? Men uten noen forankring til fortiden vil vi raskt bli rotløse, ansvarsløse og identitetsløse.

LES OGSÅ: Ordførerne spiller med lav risiko i regionreformen

Kortere vei til «makta» i Vestfold

Også administrasjonsmessig vil vi bli en utkantkommune uansett hvilken vei vi går, men jeg er overbevist om at det blir kortest vei til «makta» om vi blir i Vestfold. Den nye regionen Vestfold og Telemark vil bestå av færre, og mer jevnbyrdige kommuner. Det vil også være kortere geografiske distanser mellom kommunene. Vi vil slippe å måtte slåss om regionale midler med en stor og mektig nabokommune som Drammen.

Overgang til Viken vil føre til et større tap for lokaldemokratiet enn Vestfold-Telemark. Dette er spesielt tydelig i diverse tverrpolitiske organisasjoner som mange av innbyggerne er en del av. I den grad fylkesorganisasjoner vil måtte speile de nye regionale grensene, vil mange frivillige ressurser måtte trekke seg på grunn av distanser og større kamp om verv. Store geografiske avstander mellom lokale enheter og regionale beslutningsenheter kan gi dårligere kommunikasjon og mindre innsyn i lokal problematikk.

Jeg kan heller ikke se at en overgang til verken Buskerud eller region Viken har noe mandat hos befolkningen i Holmestrand. Det har ikke vært noen god debatt om hvorvidt Holmestrand skal søke overgang til Buskerud, og saken er såpass stor at den fordrer egen avstemming. Om ikke hensikten var å starte en prosess mot overgang til Buskerud, kan man saktens diskutere hensikten med å ha dette med i plattformen i utgangspunktet. Det får de lokalpolitikerne som stemte for, selv svare på.

LES OGSÅ: Vogt rev i stykker samarbeidsavtalen (+)

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags