– Da jeg passerte, presterte fire voksne personer å sitte på monumentet. Er det på denne måten vi viser respekt for krigens ofre?

 RESPEKTLØST: Skribenten synes lite om at krigsminnesmerket brukes til å sitte på. (Illustrasjonsfoto)

RESPEKTLØST: Skribenten synes lite om at krigsminnesmerket brukes til å sitte på. (Illustrasjonsfoto) Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Trygve Eriksen reagerer på at krigsminnesmerket er "frarøvet underlaget og den omkransende kjettingen", slik at folk finner det naturlig å sette seg på det.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Daværende Holmestrand mistet fire av sine under krigen; Christian Fredrik Jean Hansen, Bjørn Emil Fougner Stenstad, Oscar Waller og Jørgen Martinius Andersen. Disse er siden blitt minnet med et eget monument, sentralt plassert på Dr. Graaruds plass. Monumentet består av to liggende steinblokker, med ofrenes navn og informasjoner på underste stein, med «De minnes i takknemlighet» på egen linje nederst. Den øverste steinblokken inneholder en kunstnerisk uttrykk for krigens redsler.

Opprinnelig besto dette monumentet også av en solid underliggende oppsats, med tre skiferbelagte trinn/avsatser på hver side, hvorav det nederste trinn hadde 10 lave metall stolper med sort kjetting mellom, en verdig omkransning av hele monumentet. På den øverste avsatsen var skiferhellene støpt inntil nederste av monumentets to liggende steinblokker. Monumentet bekranses årlig to ganger, i mai.

Nytt underlag i sittehøyde

Så skjer det forunderlige ved den nylig fullførte ombyggingen på Dr Graaruds plass. Monumentet over krigens ofre, plasseres i den nordøstre hjørne, uten tilhørende oppsats og kjetting, men med ett nytt «underlag» i form av fire store steinblokker, som isolert sett er pene, men dessverre er i sittehøyde. Sist lørdag, med mye folk i byen, skjedde derfor det jeg fryktet; Folk brukte dette monumentet som en annen parkbenk. Akkurat da jeg passerte, presterte fire voksne personer å sitte på den nye steinen som monumentets 2 steinblokker hviler på. Er det på denne måten vi viser respekt for krigens ofre?

Hadde ikke det opprinnelige monumentet blitt frarøvet underlaget og den omkransende kjettingen, ville det vært mindre naturlig å misbruke monumentet slik. Men med plassering lengre unna flaggstangen, nede i nordøstre hjørne av hele plassen, nesten som en steinkloss for at bilistene ikke skal ta innersvingen her, og klemt inntil en dominerende lekeplass ser det ut som respektfull tankegang ikke har vært fremtredende i planlegginen av den nye plassen.

Med denne «rekonstruksjonen» av monumentet fremkommer det nå en skjemmende grå sementkant (?) nederst på den underste steinblokk, der skiferheller tidligere lå inntil. Er det for virkelig å vise at monumentet er vandalisert?

Noen må være ansvarlig

Lars Schelin, presidentskapsmedlem i Norges Forsvarsforening og som i mange år ledet Nordre Vestfold Forsvarsforening har allerede gjennom Jarlsbergs spalter uttrykt seg kritisk til denne nye plasseringen. Jeg har ikke sett noe svar i Jarlsberg.

Jeg går ut i fra at noen er ansvarlige for det som er skjedd. Jeg ber om at de groveste feilene rettes opp, slik at dette monumentet fremstår som et mer verdig minne over krigens falne, og viser at vi i Holmestrand fortsatt har respekt for og minnes i takknemlighet de som mistet livet.

Trygve Eriksen, Holmestrand

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken