Det er en skam at så mange eldre i Norge er underernærte

GOD MAT ER GOD HELSE: Kathrine Kleveland (Sp) slår et slag for bedre mattilbud i eldreomsorgen.

GOD MAT ER GOD HELSE: Kathrine Kleveland (Sp) slår et slag for bedre mattilbud i eldreomsorgen. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Stortingskandidat Kathrine Kleveland (Sp) slår et slag for bedre mat i eldreomsorgen.

DEL

MeningerGod og sunn mat er avgjørende for helsa vår hele livet. Senterpartiet vil at de eldre skal få bedre helse også ved å spise god mat. Det er en skam at så mange eldre i Norge er underernærte.

Riktig mat gir god helse

De som er på sykehus blir fortere friske og de som bor i omsorgsboliger blir friskere og fungerer bedre med god og riktig mat. Bordfellesskap bidrar også til matglede og matlyst, og målet må være at flest mulig kan spise sammen. De eldre faller dessuten mindre om de spiser mer. Å gi eldre flere og mer ernæringstette måltider er derfor sunt både for samfunnet og den enkelte.

Med alderen trenger vi mindre mat og blir raskere mette. De eldre trenger derfor flere måltider, men de fleste spiser dessverre færre måltider. Eldre hjemmeboende mangler kanskje matlyst, og når hjemmehjelpen har det travelt blir ofte ikke maten spist selv om den settes fram.

Det er vanlig at vi taper vekt som eldre, men: Forskning viser at over halvparten av eldre beboere på sykehjem er underernært. Ved mange sykehjem er tiden mellom det siste måltidet om kvelden og det første om morgenen for lang i forhold til anbefalte retningslinjer.

Kunnskap om riktig og god mat i alderdommen er viktig, da forebygging ikke lenger er det vesentligste, men livskvalitet i de siste årene. Derfor er det viktig at utdanna fagfolk lager god og ernæringsmessig riktig sammensatt mat til eldre på institusjon.

Middagen serveres nå seinere på flere sykehjem, men det er ikke nok. Det må sikres kortere nattfaste – passe på at det er mulig å få kveldsmat.

Ansatte løper beina av seg

Når mange eldre på institusjon er underernært, er et av svarene dessverre at grunnbemanningen er for lav. Når maten er på tallerkenen, men ingen hjelper, handler det om "de siste 40 centimeterne". Mange må også motiveres til å få den inn i munnen. Da er det svaret så kjedelig som kommuneøkonomi. Det er mange gode flinke fagfolk, men de løper bena av seg. Senterpartiet i ønsker en styrket kommuneøkonomi framfor økte skattelettelser.

Undersøkelsen ”Matomsorg og lokalmat i kommunale kjøkken”, viser at befolkningen ønsker at kommunene bruker lokal mat og drikke. Sykehjem bør samarbeide med lokale matprodusenter. Kommunene må i sine rammeavtaler sørge for at det finnes lokalt handlingsrom.

Det serveres i størrelsesorden 150 000 måltider på syke- og aldershjem per dag. Maten må serveres i passelige små porsjon, gjerne fargerikt og oftere. Ved å ha fokus på matens smak, utseende og lukt vekkes appetitten og det spises mer. I Vestfold har vi gode eksempler fra for eksempel filmen «Måltidets muligheter» med kokk Erlend Eliassen fra Nygård sykehjem.

Jeg er optimist og vet at flere kjøkkensjefer er opptatt av kompetanseheving for dem som jobber med mat i eldreomsorgen. Tverrfaglig samarbeid og god kommunikasjon mellom avdeling og kjøkken må til for å lykkes med ernæringsarbeid. Samarbeid om kompetanseheving mellom kommuner og ulike storkjøkken kan også gi økt interesse for faget og økt rekruttering av fagfolk til bransjen.

Lukt og smak av nylaget mat er viktig, og en trivselsfaktor. Maten bør så langt som mulig er, lages på stedet. Senterpartiet vil bidra til god mat for eldre der de bor. Livet blir levd lokalt og det er maten i hverdagene som betyr noe – også som gammel.

Kathrine Kleveland er førstekandidat for Senterpartiet i Vestfold

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags