Slipp ny teknologi til, Erna Solberg!

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Norges håndtering av giftig avfall må moderniseres, skriver Anne Skottvåg.

DEL

LeserbrevHvor lenge skal håndteringen få fortsette å være først og fremst butikk? Hvor lenge kan Norges farlig-avfallspolitikk fortsette å styres av privat industri? Hvem har ansvarlighet og kompetanse til å ta ansvaret for vårt giftige avfall i fremtiden?

Noah vil nå utvide sin deponering på Langøya utenfor Holmestrand i Oslofjorden. De vil sprenge ut krateret syd på øya til 80 meter under havnivå. Lokale politikere og befolkning sier endelig stopp, de har fått nok av stadige utvidelser av reguleringer og utslipp. Mange har mistet tilliten til Noah etter stadig brutte løfter gjennom mange år. Fremstående fagfolk stiller spørsmålstegn ved Noahs metoder.

LES OGSÅ: Noah fikk svaret de har ventet på: Får ta ut en million kubikk fra Sydbruddet (+)

Myndighetene vender det døve øret til. Når Noah vil utvide deponiet og deponeringstiden, får de det, fordi norske myndigheter ikke har tatt sitt ansvar for en bærekraftig og helhetlig avfallspolitikk. Miljødirektoratet later til å utvide importtillatelser og utslippstillatelser etter Noahs eget ønske. De har ikke noe alternativ. Det fins ikke noe annet valg enn å være servile overfor Gjelstens bedrift. Norge har ingen annen plan. Ennå.
Politikerne lurer på hvor de skal legge et nytt deponi for giftig avfall etter at Langøya omsider er fylt til randen, og vel så det.

Det ansvarlige myndigheter burde gjøre, er å konsentrere seg om hvordan de best kan rense og gjenvinne dette avfallet med best tilgjengelig teknologi. Dumping og deponi er gammeldags. Det er uansvarlig. En økonomisk gullgruve for Gjelsten på bekostning av natur og miljø.På bekostning av lokalmiljø og mennesker.
Nå har Noah fått det travelt. Krisemaksimerer og stresser politikerne slik at avgjørelser skal fattes før alternativer til deres deponi er vurdert. Skyver kynisk industriarbeidsplasser foran seg.

Det sies at forurenser skal betale. Det må kreves at industrien, Kronos Titan, renser sin egen syre, som det gjøres i Tyskland. Norge har signert Baselkonvensjonen, som Noah bryter ved storstilt import av flyveaske.

Hvorfor lar norske myndigheter seg presse til det uansvarlige?

Hvorfor myndighetene ikke fullt ut satser på gjenvinning er en gåte. Mengden giftstoffer som slippes ut i luft og i Oslofjorden vil øke ytterligere. 
I uoverskuelig fremtid. Giftøya overlates til kommende generasjoner.

LES OGSÅ: Kim Taanevig er lei av det han mener er løftebrudd fra Noah (+)

Eva Joly har fastslått at det er altfor tette bindinger i deponipolitikken. Kapitalen trumfer demokratiet.
Å gjenvinne salter, sjeldne grunnstoffer og tungmetaller og å rense syra er absolutt mulig.

Vi har et nasjonalt ansvar. Det betyr ikke at Oslofjorden skal være Europas søppeldynge! Stortingsmelding 45 (2016-2017) omhandler målsettinger om sirkulærøkonomi og utvikling av teknologiske løsninger for rensing av giftig avfall. Statsminister Erna Solberg kan ikke fortsette å ignorere at denne teknologien eksisterer!

Deponi er det motsatte av sirkulær økonomi. Å fortsette med store deponier inn i fremtida er unødvendig og på ingen måte bærekraftig.
Bellona har inngått økonomisk samarbeid med Noah istedenfor å rette et kritisk blikk mot dem. De er ikke lenger troverdige. Noah sponser også Natur og ungdom.

Noah og Bellona sår tvil om gjenvinningsløsninger og feilinformerer myndigheter og departement. Nå har endelig teknologibedriften OiW Process tatt til motmæle og bedt om møte med departementet for å tilbakevise Noahs påstander. Det er åpenbart kun for egen vinning at Noah vil bremse en miljøvennlig utvikling i bransjen.

LES OGSÅ: Noah presser ministeren – kan bli nødt til å investere en halv milliard på Langøya etter sommeren (+)

Norge har teknologien. Norge har kompetansen. La den slippe til!
Kronos Titan burde hatt renseanlegg siden slutten av 80- tallet. Dette ble debattert i Stortinget allerede da deponiløsning ble valgt. Hvilken politisk unnfallenhet har latt dumpingen skure og gå?

Jeg velger å tro at vi nå har stortingspolitikere som nekter å la milliardkonserner trumfe miljøparagrafen og fremtidens generasjoner. Det er på høy tid å kreve rensing og gjenvinning. Ta det politiske ansvaret – slipp teknologien til, Erna Solberg! Vi har ikke råd til å la være!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags