Nytt kommunevåpen eller beholde det gamle? Ja takk, begge deler

BYVÅPEN: Andreas Blochs verk kan gå tilbake til det det var - et byvåpen for Holmestrand, poengterer MDG-politiker Espen W. Andresen.

BYVÅPEN: Andreas Blochs verk kan gå tilbake til det det var - et byvåpen for Holmestrand, poengterer MDG-politiker Espen W. Andresen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Vi mener historien skal respekteres, men kommunevåpenet bør tegnes på nytt, skriver MDG-politiker Espen W. Andresen i Holmestrand.

DEL

MeningerSkal vi beholde Holmestrands historiske kommunevåpen, eller tegne et nytt? Spørsmålet herjer i sosiale medier så vel som i politiske organ og frontene er harde, personkarakteristikken likeså. Dette er ikke så underlig. For oss i Holmestrand er kommunevåpenet en kilde til stolthet med sin unike og flotte utforming og en påminnelse om byens historie. MDG mener historien skal respekteres, men kommunevåpenet bør tegnes på nytt.

Når Andreas Bloch tegnet våpenet i 1898, hadde han nok et klart bilde for seg om hvordan folket ønsket at byen skulle huskes. Styrke, historie og militære var en rød tråd i hans arbeide og det synes i vårt kommunevåpen også. En ørn forbindes med styrke både her og ellers i verden. Andreas, som var svært opptatt av historie, kjente nok godt til en av byens velgjørere, nemelig Johan Henrik Tordenskiold som i sitt testamente sørget for at Holmestrand i 1824 kunne åpne en ny flott skole - den Tordenskioldske Borgerskole. I hans adelsvåpen hentet Andreas den store hvite ørnen som vi kjenner så godt i dag. Men Johan var ikke den eneste Tordenskjold som satte sitt preg på byen vår.

LES OGSÅ: – Nytt kommunevåpen burde være en selvfølge (+)

Et århundre tidligere var Holmestrand en hyppig destinasjon for Norges, ja kanskje hele Skandinavias mest legendariske sjøkriger, Peter Wessel Tordenskjold. Dette var en mann som med rå vilje, slu taktikk og imponerende sjømannsskap slo den svenske marinen, igjen og igjen. Flere historikere mener at Tordenskjolds seiere og måten han vant dem på, var selve opphavet til en gryende nasjonal bevissthet og stolthetsfølelse som bare bygde på seg helt til den kulminerte i historiens til da fredligste revolusjon i 1814. At denne mannen stadig valgte Holmestrand som sin havn når han var i våre farvann, var en kilde til stolthet da som i hans ettertid. Tordenskjold var datidens store helt og Holmestrand var hans fredshavn. En av hans mest berømte og kanskje viktigste seire var Dynekilen hvor han banket Karl XII og tok flere av hans skip som prise, deriblant «Vita Örn». 182 år senere malte Andreas «Vita Örn», i sentrum av Holmestrands kommende byvåpen.

Det er snart 70 år siden kurbadet som slangestaven i kommunevåpenet vårt symboliserer ble lagt ned, men for oss er Dulpen og Hagemann kurbad bedre enn noe annet og staven har like stor legitimitet i dag, som når den hadde når Blochs forslag ble antatt som Holmestrands byvåpen i 1898.

LES OGSÅ: Håper Holmestrand beholder byvåpenet

Nå, 190 år senere kan vi politikere velge å enten benytte dette fantastiske våpenskjoldet som kilde til splittelse og krangel, eller vi kan benytte muligheten til å skape et nytt kommunevåpen som bygger samhold og fellesskapsfølelse, samtidig som Andreas Blochs verk kan gå tilbake til det det var - et byvåpen for Holmestrand.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags