Håper Holmestrand beholder byvåpenet

Bildetekst Bildetekst

Bildetekst Bildetekst

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerSom innbyggere i Sande, Hof og Holmestrand går vi spennende tider i møte vedrørende valg av kommunenavn. Siden Re er i tenkeboksen, har jeg enda ikke tatt Re med i mine betraktninger. Navn som verserer som nye kommunenavn, er blant andre, Vestviken og Nord Jarlsberg.

Når det gjelder Vestviken, mener jeg at dette ikke burde benyttes, siden navnet; Region Vestviken, allerede benyttes som region for Lier, Hurum og Røyken. Det er allerede etablert Vannregion Vest-Viken, som omfatter 10 % av Norges areal og huser samtidig ¼ av landets befolkning. Vi har også Coop Vestviken SA, og Vestviken kollektivtrafikk. Derimot kunne muligens «Vestvik» kunne være et forslag til kommunenavn.

LES OGSÅ: Her foreslår Sande-politikeren Holmestrand som kommunenavn (+)

Nord Jarlsberg, synes jeg heller ikke vil være rett navn, dersom Vestfold i regionsammenheng skulle velge å gå sydover mot Telemark. Telemark som vurderer å slutte seg til Vest-Agder region. Det står å lese i sammenslåingsavtalen mellom Sande, Hof og Holmestrand, at vår nye kommune i slikt tilfelle vil gå mot Buskerud, noe jeg forøvrig er helt enig i. Jeg vil tro at vår nye kommune da vil trekkes ut av Vestfold og legges inn i den region hvor Buskerud vil befinne seg. Dersom dette skulle bli en realitet, synes jeg ikke at Nord Jarlsberg eller Jarlsberg for den saks skyld blir et riktig navn, siden kommunen Nord Jarlsberg i tilfelle vil ligge utenfor Vestfold Fylke, fylket hvor navnet Jarlsberg hører hjemme.

Selv er jeg født i Holmestrand og har hatt mitt tilhold her i til nå 65 år, og min personlige mening er at alt nord for Nykirke i alle år har blitt stemoderlig behandlet av Vestfold Fylkeskommune. Jeg mener at Svelvik, Sande, Hof, Lardal, Holmestrand og Re, i alle år har blitt prioritert i annen rekke, og ofte blitt prioritert bort, til fordel for de større byene sør for oss, som Sandefjord, Tønsberg, Larvik og Horten.

LES OGSÅ: Rådmannen anbefaler Tønsberg: Det er byen flest i Re bruker

Uansett hvilke nytt kommunenavn som velges, vil Sande også i fremtiden hete Sande, Hof hete Hof og Holmestrand blir hetende Holmestrand. Personlig håper jeg også at Holmestrand med sin mangeårige bystatus får beholde sitt nåværende byvåpen, vel kanskje et av Norges fineste Byvåpen.

Motivet er en sølv ørn, på rød bunn og i ørnens «hjerteskjold» vises fregatten «Hvide Ørn», avbildet i sølv på blå bunn og står for «Den tidligere Tordenskioldske Skolen» i byen. ( Hvide Ørn var en fregatt i den svenske flåten fra 1711 til 1715 og i den dansk-norske orlogsflåten etter 1715. Da ble den kaptein Peter Wessel Tordenskjolds skip i over ett år framover og deltok i slaget i Dynekilen den 8. juli 1716).

I ørnens høyre klo holdes et skips-anker i gull. Dette symboliserer at Holmestrand er en 400 år gammel sjøfartsby. I sin venstre klo, holder ørnen en Æskulapstav i gull, som igjen symboliserer legekunstens gud i den greske mytologi. Slangestaven symboliserer byens kurbad som i sin tid ble etablert i 1840.

Så får jeg avslutte med å ønske politikerne i Sande, Hof og Holmestrand lykke til med valg av navn og selv er jeg glad for å bli en innbygger i en ny kommune bestående av både Sande og Hof og Holmestrand.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags