Hvorfor er det så høy kreftforekomst i Holmestrand?

Av

Jeg vil ha fakta, skriver Anne Skottvåg. Falske bekymringer er noe dritt. Der er vi helt enige.

DEL

LeserbrevBAKGRUNN: Jeg vil ha fakta. En virkelighet jeg kan forholde meg til og gjøre noe med

La oss se på faktaene i ditt innlegg: ”Når vi nå, og helt siden før 2012, har høyere kreftdødelighet i Holmestrand enn i Vestfold og resten av landet, må vi finne ut hvorfor”. Det er korrekt men samme statistikk viser at både Tønsberg og Horten har høyere tall enn Holmestrand.

Hvis vi ser på nye krefttilfeller i samme periode blir bildet litt annet, Holmestrand er fremdeles høyere enn landsgjennomsnittet men lavere enn Vestfold som det vel er naturlig å sammenligne med.

Annen statistikk som har betydning for folkehelsen: Antall kvinner som røyker i Holmestrand er 63% høyere enn landsgjennomsnittet, 48% i forhold til tallene for Vestfold. (Jeg fant ingen statistikk for menn og røyking)

Overvekt: Kvinner i Holmestrand 24% over landsgjennomsnittet, 14% over tallene for vestfold.

Antall overvektige ved sesjon: Holmestrand 16% over landsgjennomsnittet, 23% over tallene for Vestfold

Radon er en annen faktor. Her ligger Holmestrand (sammen med Re og Hof) relativt høyt i Vestfold og godt over landsgjennomsnittet (ref: Miljørettet helsevern Vestfold).

Du har helt sikkert rett i at problemet er sammensatt. Jeg ville tro at luftforurensningen er ett av de minste problemene for folkehelsen i Holmestrand men som du skriver: Jeg vil ha fakta. Derfor er det sikkert en god ide å få målt luftforurensningen i Holmestrand. Hvis det skulle vise seg at luftkvaliteten er dårlig må årsaken finnes og gjøres noe med.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags