Eiendomsskatt, ran eller et nødvendig onde?

Næringsskatt på verker og bruk bør gjeninnføres snarest, sier Espen Watne Andresen

Næringsskatt på verker og bruk bør gjeninnføres snarest, sier Espen Watne Andresen Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Ønsker vi å bo i en kommune hvor vi får flere historier om vanskjøtsel av eldre, mindre tiltak mot mobbing blant barna og mindre ressurser til de som trenger det som mest, eller er eiendomsskatt et bedre alternativ? spør Espen Watne Andresen (MDG)

DEL

LeserbrevMDG vil ha gjeninnført skatt på verker og bruk, om det skal være skatt på egen bolig, så er det er noe annet.

Valg betyr valgomater og med dem forenkles store kompliserte spørsmål til ulike smilefjes. I NRK sin versjon, er vi tilhengere av eiendomsskatt, men så enkelt er det ikke.

I 2017 ble eiendomsskatten på verker og bruk fjernet i Holmestrand. Det sparte Hydro, Aven og et 20 talls andre bedrifter 8,5 millioner på og kommunens driftsbudsjett ble tilsvarende svekket. Vi mener dette var et grovt feilgrep og vi vil jobbe for at denne blir gjeninnført. Den er den eneste måten kommunen kan skattlegge næringsvirksomhet og det er penger vi ikke har råd til å miste.

I neste års budsjett har rådmannen signalisert et kutt på mellom 20 og 30 millioner. Allerede nå har han forsøkt å kutte i skolehelsetjenesten, men dette ble stoppet. Ikke fordi posisjonen var mot, de stemte for kuttet i utvalget, men når saken kom til kommunestyret mente de plutselig at vi ikke har myndighet til å ta en slik avgjørelse. De har muligens rett i det, men innbyggerne i Holmestrand fortjener å få vite før valget, hvor de har tenkt til å kutte for å spare inn pengene de nå sparer Hydro & co for.

Fylkesmannen har gjentatte ganger advart oss mot at Nye Holmestrands økonomi er for dårlig. Han har gitt oss tre valg. Kutt i tjenester, kutt i investeringer eller eiendomsskatt.

En gjeninnføring av skatt på verker og bruk vil gi oss anslagsvis mellom 15 og 25 millioner. Det er mange helsesøstre, hjemmesykepleiere og lærere. Hvis ikke det er nok, må vi se på hva annet vi kan gjøre.
Det første, bør være å skrote planen om å bygge en ny vei fra Kleivan til Sjøskogen. Den har en kostnadsramme på 62 millioner, men alle som har sett hvor den trassen skal gå, skjønner at risikoen for en budsjettsprekk er stor. Med dagens rentenivå vil veien koste godt over millionen i året i renter, og den er på vei opp. I tillegg skal lånet nedbetales, det er et par millioner til.

Men hvis dette ikke er nok, hva gjør vi da?

Ønsker vi å bo i en kommune hvor vi får flere historier om vanskjøtsel av eldre, mindre tiltak mot mobbing blant barna og mindre ressurser til de som trenger det som mest, eller er eiendomsskatt et bedre alternativ? For oss i MDG er det å ta vare på hverandre det viktigste og skatten prisen vi må betale for å kunne gjøre det.


Espen Watne Andresen
Folkevalgt kommunestyrerepresentant MDG og førstekandidat Nye Holmestrand MDG 2019

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags