Hvorfor gjør ingen noe for å få stedegen fisk tilbake i fjorden?

LITE FANGST: Det var godt oppmøte, men lite fangst under havfiske-NM i Holmestrand sist helg.  Bekrefter det vi lenge har visst, skriver Knut Adolfsen, som ønsker verneområder i Oslofjorden.

LITE FANGST: Det var godt oppmøte, men lite fangst under havfiske-NM i Holmestrand sist helg. Bekrefter det vi lenge har visst, skriver Knut Adolfsen, som ønsker verneområder i Oslofjorden. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Det er et tankekors at når det gjelder vern i havet blir de fleste nordmenn stokk konservative i forhold til selv republikanske amerikanske politikere.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I helgen arrangerte Botne havfiskere NM i havfiske utenfor Holmestrand. Godt arrangert, men med små fangster. Nå spiller det ingen rolle om man vinner med ti kilo eller to hundre kilo, men første tilfelle forteller at det er lite fisk å få selv for de beste i kongeriket. Nå er ikke det noen nyhet men bare en bekreftelse på noe man har sett i mange år. Det man derimot kan undre seg over er at ingen gjør noe for å få stedegen fisk tilbake i fjorden. Det har livet i fjorden krav på. Man trenger ikke å forske i flere år før man gjør noe, alt er gjort før med gode resultater både her i landet og ikke minst utenlands. Men viljen til å gjøre noe for annet enn hummeren er nesten totalt fraværende. Man danser gjerne rundt gullkardinalen ettersom den har status og høy pris. Torsk og annen fisk får klare seg selv.      

Vi er noen som lenge har prøvd å selge ideen om et stort verneområde i deler av Oslofjorden pluss Drammensfjorden til politikere, miljøvernere og sportsfiskere uten særlig respons. Det kan komme av at de man henvender seg til mener at alt skal være som før uansett resultatene det fører med seg. Eller man tror det er umulig å få til forandring og dermed heller bruker tiden på andre og for dem viktigere ting. En slik holdning er selvoppfyllende. Gjør man ingenting skjer det heller ingenting. Det er et tankekors at når det gjelder vern i havet blir de fleste nordmenn stokk konservative i forhold til selv republikanske amerikanske politikere. Der har man skjønt at vern mange steder både er økonomisk og økologisk lønnsomt. 

Mens man ikke har noe problem med å få til vern på land, selv der man har private grunneiere ser det ut til å være umulig å få til vern i havet hvor fellesskapet,og ikke slik mange tror, yrkes-og fritidsfiskerne eier både grunn og ressurser. Havet tilhører folket, det slår havressursloven fast.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken