At «dagen derpå» kan bli tyngre enn andre dager, ligger nærmest i forutsetningene. Til høyere på festlighetsskalaen du kommer, til lavere på elendighetsmålingen dagen etter.

Men det går an å ha det moro på fest, samtidig som risikoen for din tyngste dag noensinne reduseres. Det er julebordtid.

Hyggelig, sosialt og festlig, men dessverre henger for mange festlighetene sammen med mye risikofylt bilkjøring litt for tidlig, selv om det kan være godt utpå «dagen derpå».

LES Tatt på E 18 - Mistenkt for å ha kjørt bil under rus

Unngå bilkjøring dagen etter er egentlig det beste rådet. Legg i hvertfall inn nok timer mellom den siste konjakken og bilturen. Det er det nest beste rådet. For det viser seg at altfor mange bommer på marginene. Statistikkene er dessverre nedslående gjennom hele året, og i hvertfall i julebordtida.

«men det går an å ha det moro på fest»

De siste tallene Jarlsberg fikk på bordet rett før helgen kom fra Frende Forsikring, som kan vise til at nær 10.500 personer ble anmeldt for ruspåvirket kjøring i fjor landet over.

Samtidig anslås det at over 140.000 tar en ruspåvirket kjøretur hver eneste dag. Noe å tenke på ved inngangen til den første store julebordhelgen. Det er ingen grunn til å legge nye tall til statistikken. Det er også slik at et av fire dødsfall i trafikken er knyttet til rus. I fjor var det i 23 av de tragiske ulykkene.

De siste tallene fra Utrykningspolitiet (UP) maner også til forsiktighet ved inngangen til julebord og sosiale sammenkomster. Bare i Sør-Øst politidistrikt har 300 førere i aldersgruppen 16 til 24 år blåst rødt hittil i år.

LES Først frikjent for å kollidert i fylla, så dømt for å ha drukket etterpå

For hele landet så langt i år er tallet 1.777 anmeldte med over lovlig verdi i blodet for de under 25 år. Det viser at julebordsesongen bare kommer på toppen av fjellet.

Det er greit å ta med seg at om man har drukket vin eller sprit sitter alkoholen lengre i kroppen enn om en bare drikker øl. Forbrenningen av alkohol varierer også veldig fra person til person. Regelen er at yrkessjåfører skal vente i minimum 12 timer etter å ha drukket alkohol før de setter seg bak rattet, men selv da har det vist seg at det er stor sjanse for at man har såpass med alkohol i kroppen at det måler over grensa. Det kan være på sin plass å minne om at høyest tillatte promillegrense for å kjøre bil i Norge er 0,2.

Og det skal lite til før grensa overskrides.

Blir man tatt med 0,21 og opp til 0,5 så vanker det en bot. Over 0,5 ryker lappen, og da er sjansen stor for at førerkortet inndras i minimum ett år. Men risikoen er så mye større enn bare bot og inndragning av førerkort.

Er du usikker «dagen derpå», så bli sikker. La bilen stå!