Gå til sidens hovedinnhold

Covidpenger eller skatt?

Det trengs mye penger for å dekke opp forventede utgifter i 2021 og de kommende årene. Eiendomsskatt har som ventet blitt en het potet i debatten. En debatt som for alvor starter neste torsdag i formannskapet.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det blir trolig ikke innført eiendomsskatt i Horten kommune for 2021.

Det har Arbeiderpartiet og Høyre kommet fram til i et dialogmøte før budsjettdiskusjonene tar til. Etter det avisen Gjengangeren kan opplyse ville eiendomsskatten det første året kunnet bringe 20 millioner kroner til bordet i Horten.

Avgjørelsen begrunnes med at Horten kommune får kompensert koronautgifter med 22,4 millioner kroner fra staten, dermed vil det ikke være akutt behov for 20 millioner skattekroner når inntektssiden dermed kan styrkes.

LES Eiendomsskatt: – Kan bli 20 millioner i Horten

Spørsmålet Jarlsberg stiller er både prinsipielt og praktisk: om det er slik at koronamidler kan erstatte eller kompensere for eiendomsskatt fra 2021 i Holmestrand kommune?

Slik lokalavisen har forstått det skal koronamidler fra staten gå til dokumenterte utgifter kommunen har hatt som følge av pandemien. Penger som altså allerede er benyttet.

Spørsmålet er verdt å stille selv om trolig store deler av koronautgiftene er nettopp innen helsesektoren, der også det største overforbruket er.

Det er uansett et viktig spørsmål i den debatten som nå er ventet rundt innføring av eiendomsskatt eller ikke. Cirka 10 millioner kroner netto kan eiendomsskatten være forventet å innbringe i 2021, med en økning til 71 millioner kroner netto i 2024.

Kan skatten vente i påvente av koronapenger?

LES Espen fikk flertall for sitt innspill om eiendomsskatt: Upopulær utredning

Kommentarer til denne saken