Brekket på for reiselysten

Var det for tidlig å slippe opp, har vært det oftest stilte spørsmålet den siste tiden. Svaret er gitt med nye innstramninger på folks nyvunnede frihet.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Tull med toll og allsang på grensen. Og mange mener sangen lyder hult og falskt når det hevdes at billigsalg på kjøtt, fulle hyller på Systembolaget og ettersyn av hytter og campingvogner hos «søta bror» må prioriteres foran smittevern i koronatid.

Hvorfor ikke vente med pølser og camping til det er helt trygt?

Vanligvis går vi på grønt uansett hva vi har med hjem i kofferten. Nå kjøres det også på rødt, selv om karantene venter i andre enden. Og flyskam handler ikke lenger bare om å redde miljøet. Nå handler det også om å redde liv og helse, og mange får så hatten passer i sosiale medier for de bare måtte en tur til «Granka» eller Mallorca etter sin koronapause.

Forrige helg tok det helt av da deler av Sverige fikk grønn farge av myndighetene. Til Värmland, det vil si til Charlottenberg og Årjäng, steder med Systembolag, myldret harryhandlerne i strie strømmer. Det var tilløp til ampert i lange køer med tomme handlevogner og utålmodige kunder. Butikksjef Tommy Johansson på Maximat i Charlottenberg hadde ikke sett en gjest med norske skilter på tre måneder. Denne lørdagen registrerte han over 1600 betalende kunder før klokken var tre på ettermiddagen – og han holdt oppe til 21.

For lommeboka veldig forståelig, så lenge norske politikere ikke evner å tette prisgapet som viser at det er tre ganger så dyrt å handle i Norge.

Smittevernmessig mer diskutabelt, så lenge vi ikke riktig vet hva som er trygt. Reportasjer fra butikkdrivernes klondykelørdag i Sverige viste i hvert fall at en-metersregelen ble fullstendig glemt med en gang plakatene om billig frossen kylling, bacon, grillkorv, snus og tobakk ble synlige. Det kan også virke som om de fleste med handlevognene fulle av godsaker er langt mer redd for hjemturen og tollkontrollen enn koronafaren.

«Folk er reddere for tolleren enn koronaen»

Med særdeles forvirrende reiseråd, fordi de skifter hele tiden mellom rødt og grønt, og hva som gjelder for regioner og land, er det heller ikke helt greit å forholde seg til noe som helst, hvis man ikke bare bestemmer seg for å bli hjemme da. Mange har reist på grønt, og havnet i rødt. Spesielt morsomt kan det ikke være å sitte på en hyggelig uterestaurant på Mallorca med munnbind. Det er ingen overdrivelse å si at mye av kosen med «syden» forsvinner bak bind.

I et Europa farget i rødt og grønt er gode reiseråd dyre.

Er Frankrike, Nederland og Island røde i morgen? Hva med Sveits og Polen? Eller Dalarna, Strömstad og Skåne. Er det tryggere i Bergamo enn i Moss? Hurtigruten er fra før av malt i rødt, og Erna har varslet nye innstramminger. Statsministeren vil helst sette håndbrekket på for alle reiselystne.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken