Brannvesenet trenger DIN hjelp

Disse fire fra brannvesenet vil gjerne på hjemmebesøk hos de som er mest utsatt ved brann og ber de som har behov ta kontakt. Fra venstre: Ole Roger Sundseth, Øyvind Bang, Silje Eide og Rune Huse.

Disse fire fra brannvesenet vil gjerne på hjemmebesøk hos de som er mest utsatt ved brann og ber de som har behov ta kontakt. Fra venstre: Ole Roger Sundseth, Øyvind Bang, Silje Eide og Rune Huse. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– Du kan gjøre en innsats for deg selv, din nabo, en venn eller familie.

DEL

(Tønsbergs Blad) Neste uke starter Vestfold interkommunale brannvesen «Aksjon boligbrann». Allerede søndag tyvstarter aksjonen med «Røykvarslerens dag».

Nå trenger de din hjelp.

– Du kan gjøre en innsats for deg selv, din nabo, en venn eller familie ved å bistå med sjekk og batteribytte i røykvarsleren hos de du har kjær, skriver brannvesenet i en pressemelding.

Rekker ikke alt

Selv skal brannvesenet ut på gratis hjemmebesøk hos dem som har særlig behov i kommunene Holmestrand, Re, Horten, Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme.

Pass på!

Ofte er det de små tingene som gjør den store forskjellen:

• Ryddighet ved og på komfyren, dobbelt sjekk at den er avslått etter bruk.

• Erstatt levende lys med LED-vokslys

• Ikke røyk i senga.

• Bruk skjøteledning riktig, maks 1000w

• Fungerende røykvarslere, hørbar i alle rom for beboer. Mange nok, sammenkoblet. Minst 1 i hver etasje, må dekke kjøkken og teknisk rom.

• Rømning - ved brann handler det for de fleste om og raskest mulig komme seg uhindret ut. La brannvesenet ta seg av slukking, ring 110. Flere som hadde muligheten til å rømme har omkommet da de har forsøkt å slokke.

• Pålagte slokkemidler, eller slokkemidler tilpasset beboers evne, kan brukes ved mindre branntilløp. Forutsetningen er nær sagt alltid at man må ha rømningsveien i ryggen og brannen foran seg. Igjen det viktigste er å komme ut med livet i behold.

• Brann i panne eller kjele, kan om man er ved komfyren da det tar fyr slokkes med å føre et lokk eller et brannteppe over kjelen.

– Eldre over 70 år er ekstra utsatt ved brann. Det brenner nødvendigvis ikke oftere hos disse, det kritiske er at evnen til å håndtere en brann kan være redusert, forteller Huse.

«Faktorer som øker risikoen for brann og påvirker håndteringsevnen er om man bor alene, røyker, benytter komfyren, fyrer med ved, har fysiske utfordringer eller bruker enkelte legemidler. Brann hjemme hos personer som har kombinasjoner av disse faktorene ender dessverre oftere fatalt viser forskning. Derfor er disse en prioritert gruppe i brannvesenets forebyggende arbeid», skriver brannvesenet i pressemeldingen.

Dette sjekker de

Dette fokuserer brannvesenet på under hjemmebesøket, hos de som trenger det mest:

■ Benytter personen elektrisk utstyr på en fornuftig måte?

■ Har personen hatt nesten-ulykker eller branntilløp?

■ Vurderer om personen har en tilfredsstillende og fungerende brannvarsling

■ Veileder og gir informasjon om viktige forholdsregler og mulige tiltak for å forebygge brann

■ Brannvesenets representant kommer uniformert og har ID-kort utstedt av Vestfold Interkommunale Brannvesen. Besøket er forhåndsavtalt, kostnadsfritt og de selger ikke produkter.

Slik avtaler du

Under «Aksjon boligbrann» skal brannvesenet besøke noen hundre hjem, men de rekker ikke alle.

– Derfor ber vi deg om hjelp, og du må gjerne kontakte oss får råd og vink, sier branninspektør Rune Huse.

For å avtale hjemmebesøk tar du kontakt med:

Øyvind Bang på telefon 982 63 040,  e-post oyvind.bang@vibr.no

Rune Huse på telefon 982 63 024, e-post rune.huse@vibr.no

Artikkeltags