Asko-brannen blusset opp igjen – røyken synlig fra Vestfold

RØYK: Røyken fra bannen i Vestby er synlig fra Holmestrand.

RØYK: Røyken fra bannen i Vestby er synlig fra Holmestrand. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det har igjen begynt å brenne på lageret til Asko i Vestby. Etter flere timer har brannvesenet fortsatt ikke kontroll over brannen, og de henter inn skogbrannhelikopteret. Minst fem hus og en barnehage er evakuert.

DEL

(Tønsbergs Blad) VESTBY: Situasjonen på Asko-lageret i Vestby har roet seg noe tirsdag ettermiddag. Brannvesenet har fått mer kontroll på brannen, og det velter ut mindre røyk. De evakuerte får lov til å returnere hjem. Røyken var synlig helt fra Vestfold. Bildet i toppen av saken er tatt i Holmestrand.

Det er opprettet en sikkerhetssone på 400 meter hvor alle beboere bør lukke igjen vinduer og dører. Det samme bør man gjøre andre steder hvor man kjenner røyk.

Klokken syv meldte politiet at brannvesenet har kontroll på brannen.

Klokken 19.00: – Det vil ryke i lang tid, kanskje et døgn. Det er matvarer som brenner. Det vil komme utstyr som gjør at vi får fjernet matvarene. Brannvesenet har per nå kontroll på resten av bygningenm sier innsatsleder Ronny Samuelsen.

Klokken 16.40: De som tidligere ble evakuert, har nå fått lov til å vende tilbake igjen, skriver politiet i en pressemelding.

«Vi holder øye med vindretning og forhold som kan påvirke hvilken retning brannen utvikler seg.», skriver de.

Brannen på Asko-lageret fredag blusset opp etter halvannet døgn med etterslukking, skriver oblad.no. Det er sterk røykutvikling fra brannen, og brannvesenet har ennå ikke kontroll.

Veien forbi Asko er sperret og tungtransport som skal til Asko slipper ikke inn på området. Sjåførene har fått beskjed om å kjøre bilene hjem.

  • Klokken 15:  Politiet går ut med melding av at alle som bor innenfor en radius på 2,5 kilometer fra Asko-lageret bør holde seg innendørs på grunn av den giftige røyken. Befolkningen i områdene øst for Asko til og med Bjerkeskaug, og syd langs E6 ned mot Kjenn bes om å forlate boligen.
  • Klokken 14:40 Skogbrannhelikopteret er satt inn for å hjelpe til med å slukke brannen. Det vil hente vann fra nærmeste vannkilde og dumpe 3000 liter vann fra bøtten som henger under.

- Det er faktisk meget spesielt at dette helikopteret tas i bruk til slukking av brann i bygning fordi det kun blir brukt til skogbranner, sier Roger Andersen, operatør ved Alarmsentralen til ØB.

Ammoniakklekkasjen er stengt, men brannvesenet har fortsatt ikke kontroll på brannen.

  • Klokken 14:30 melder et vitne om at flammene fortsatt står ut av lageret. Minst 60 prosent av lageret er brent og det er kun deler av veggene som står igjen. Bygget er totalt ødelagt.

Veltet ut giftig røyk

Klokken 13:00 meldte VG at det lakk ammoniakk fra lageret og brannvesenet har ikke kontroll på brannen.

- Røyken er giftig og helseskadelig, så vi ber folk trekke seg unna, sa vaktleder Per Håkon Lauritsen i Brann Øst til VG.

Brannen blusset opp litt før klokken 12 tirsdag. Politiet i Follo skriver at folk bør holde seg inne.

- Brannen har blusset opp igjen. Folk i nærområdet som blir eksponert fra røyk må lukke vinduer og trekke seg unna.

Politiet fikk raskt evakuert de ansatte som var på jobb i andre deler av bygget da brannen blusset opp igjen. Fem boliger i området og Vestby Naturbarnehage avdeling Sundbytoppen er evakuert.

Startet fredag

Det var fredag ettermiddag at taket på det gigantiske matvarelageret i Vestby tok fyr etter at det opprinnelig begynte å brenne i en truck. Brannen spredte seg til et kjølelager, og den sorte røyken kunne sees fra Oslo og Vestfold.

I løpet av et par timer så det ut til at brannvesenet hadde kontroll på brannen, men det skulle vise seg å ta halvannet døgn å slukke brannen.  Brannvesenet holdt på med etterslukking tirsdag morgen.

Rundt 300 kvadratmeter av taket ble skadet i brannen. Ingen personer ble skadet, men brannen har gjort stor skade for Asko. De får derfor krisehjelp til utkjøring av varer.

– Brannen berører Asko regionslager Øst. Det er særlig fryselageret som er rammet, sa direktør Bård Gultvedt i NorgesGruppen til Moss Avis fredag kveld.

Artikkeltags