Gi huset en vask

- Regelmessig husvask forlenger maleintervallene og forhindrer skader på treverket og malingsfilmen, sier overingeniør Sverre Markussen i Jotun..

- Regelmessig husvask forlenger maleintervallene og forhindrer skader på treverket og malingsfilmen, sier overingeniør Sverre Markussen i Jotun.. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Minst en gang i året trenger husfasaden en skikkelig vask for å holde seg fin.

DEL

(Siste) Smuss fungerer nemlig som grogrunn for sopp og alger som ødelegger malingen.

Rengjøring utendørs handler ikke bare om at det skal se pent ut; smuss og begroing svekker malingfilmen.

– Problemet er økende siden vintre milde gjør at uhumskhetene vokser og gror året rundt. En skikkelig husvask en gang i året øker malingens levetid og forlenger vedlikeholdsintervallet, sier Stein Markussen, overingeniør ved Jotun.

Svertesopp

Svertesopp synes som svarte prikker på lyse flater. Det er ikke bare stygt, det er også ødeleggende for malingen. Soppene spiser fettsyrer som finnes i malingen, og hvis de får sitte lenge på veggen, spises hull i malingsfilmen. Derved åpnes for fuktinntrengning, og avflassingsproblematikken starter.

Egnet vaskemiddel

Alle malingprodusenter har egnede midler for vask av fasader. Ikke bruk et sterkere middel enn nødvendig, doser i henhold til bruksanvisningen, og skyll nøye. Bruk en myk børste på forlengerskaft for å spare ryggen.

Før ommaling brukes en mattende kraftvask, og deretter et soppdrepende middel. Mange ganger skyldes flassing sopp som ligger mellom to malingslag, eller at soppen har ligget i treverket fordi det ikke ble vasket godt nok før maling.

Vær forsiktig hvis du bruker høytrykkspyler. Husk at det er vannet og rengjøringsmidlet som skal gjøre jobben ikke trykket! Ikke spyl mot ventiler, skjøter og andre åpninger. Bruk lavt trykk og stå et stykke fra veggen. Vask nedenifra og opp. (ANB)

Denne guiden er levert av Informasjonskontoret for farge og interiør

Artikkeltags