Venter kuldesjokk – advarer mot gamle startkabler

Kuldesjokket kan gi starttrøbbel for bilder med svake batterier. If Skadeforsikring advarer mot å bruke startkabler.

Kuldesjokket kan gi starttrøbbel for bilder med svake batterier. If Skadeforsikring advarer mot å bruke startkabler. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Nå er det høytid for flatt batteri og starttrøbbel med bilen.

DEL

(Tønsbergs Blad) Det er meldt minusgrader og sprengkulde over hele landet i de kommende dagene - og det er dårlig nytt for biler med svake batterier.

If Skadeforsikring råder folk til å tenke seg om før de henter startkablene, dersom det blir behov for starthjelp.

– En del er nok ikke klar over at de fleste forskningsselskaper har veihjelp som en del av kaskoforsikringen på bilen, gjerne med en egenandel på noen få hundrelapper. Det betyr at du får veihjelpsbil hjem til deg dersom du står med blåfrosne fingre og sliter med å få bilen i gang, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If.

LES OGSÅ: Været de neste dagene: store lokale forskjeller

Feil bruk kan bli dyrt

Dersom startkabler er den eneste løsningen for å få start på bilen i sprengkulda lønner det seg å være nøye. Feil bruk kan nemlig bli dyrt for alle parter.

– Hvis du bruker den gamle typen startkabler uten overspenningsvern på moderne biler, kan det føre til kortslutning og skade på motorstyreenheten i bilen og annen elektronikk, sier Moeen Shahzaad Mughal, fagansvarlig og bilteknisk rådgiver i forskningsselskapet If.

Han mener at overspenningsvern er en beskyttelse «verdt å koste på seg». Skader som følge av overspenning kan påvirke mange komponenter i bilen, og gjøre at bilen får alvorlige statsvansker eller ikke starter i det hele tatt.

Kostnadene på det Mughal betegner som et «el-sjokk» kan være mellom 5000 og 60.000 kroner, eller mer.

Skadene blir selvforskyldt

Ulempen dersom startkabler er tatt i bruk og overspenning skjer, er at bilens forsikring ikke dekker skadene fordi at skadene er selvforskyldt.

– Hvis du skal bruke startkabler anbefaler jeg på det sterkeste at du kjøper startkabler med innebygget overspenningsvern, en såkalt gnistsikker startkabel, for å hindre skader. Uten denne bør du ikke ta sjansen på å gi eller få starthjelp, sier Mughal.

Artikkeltags