Ber huseiere klippe hekken

Sørg for sikt: Trygg Trafikk oppfordrer alle til å være med på å gjøre skoleveien oversiktlig for skolebarna. Arkivfoto

Sørg for sikt: Trygg Trafikk oppfordrer alle til å være med på å gjøre skoleveien oversiktlig for skolebarna. Arkivfoto

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Små barn på skoleveien blir lett usynlige bak store hekker og busker. Det kan føre til farlige situasjoner i trafikken. Nå ber Trygg Trafikk folk stusse hekkene langs skoleveien.

DEL

(Østlands-Posten) - Høye busker ved avkjørsler eller store greiner som henger ut i veikryss kan gjøre det svært uoversiktlig for bilister, syklister og gående. Dette er et økende problem i sommermånedene, skriver Trygg Trafikk i en pressemelding.

- Trafikantene mister ikke bare sikt, men kan også gå glipp av viktig informasjon når skilt langs veien slukes av grønne buskvekster, skriver de.

Les også: Stort fokus på skoleveien

En lovpålagt stuss

Folk som bor langs trafikkerte veier må ifølge Norsk lov klippe hekker og busker på eiendommene sine, av hensyn til egen og andres sikkerhet.

– Nå starter ungene på skolen igjen og vi ønsker at flest mulig skal gå og sykle. Da må det ligge til rette for at det kan skje på en sikker måte. Barna må være synlige langs veiene, sier distriktsleder Mette Magnussen i Trygg Trafikk Vestfold.

- Å sørge for fri sikt er så viktig at ansvarsforholdene er nedfelt i Vegloven. Det er du som bor ved veien som er ansvarlig for å klippe hekker og busker på eiendommen din. Det skal være god sikt ved veikryss og ved avkjørselen. Mange bilister må også krysse gang- og sykkelveier for å kjøre ut på veien. Da må de lett kunne se både små og store trafikanter, sier Magnussen.

Kun en halv meter

Når du står fire meter inn i avkjørselen din skal du ha minst 20 meter fri sikt i hver retning langs gang- og sykkelveien, ifølge loven. Hekk og gjerde skal heller ikke være høyere enn 50 centimeter ved avkjørselen din.

– Det oppfattes nok som veldig lavt av mange. Jeg tror ikke alle kjenner til den bestemmelsen. Det er i hvert fall mange hekker som blokkerer sikten, sier Magnussen til slutt.

Artikkeltags