Høy fart irriterer og forstyrrer idyllen mest

IDYLL: åtlivet i skjærgården i Vestfold er idyll for mange, men sju av ti svarer at de opplever at andre som er på vannet er til sjenanse. Det er høyest av alle fylker med kystlinje.

IDYLL: åtlivet i skjærgården i Vestfold er idyll for mange, men sju av ti svarer at de opplever at andre som er på vannet er til sjenanse. Det er høyest av alle fylker med kystlinje. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Båtførere som bryter fartsgrensen og er til sjenanse irriterer befolkningen. Vestfold er verstingfylket

DEL

(Østlands-Posten) Hele sju av ti svarer at de i Vestfold har opplevd at andre båtførere har vært til sjenanse eller irritasjon på sjøen. Det gir fylket vårt en litt flatterende førsteplass i undersøkelsen, der det i landsgjennomsnittet er 45 prosent av de spurte som svarer det samme.

Det er Ipsos, som på vegne av Gjensidige, har gjennomført undersøkelsen blant båtfolket, og spurt ca. 4.500 mennesker.

Litt over en av ti svarer at de opplever dette ofte i Norge, og det er i hovedsak høy fart og brudd på fartsgrensen som er det verste.

– Om sommeren tilbringer tusenvis av nordmenn ferien ved sjøen. Ikke alle finner den «roen» de skulle ønske. Høy fart, støy og at mange med høy fart kjører for nærme badende eller de som regner seg som sjøens «myke trafikanter», er flere momenter som irriterer store deler av båtfolket, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

LES OGSÅ: Dramatisk hjemtur for oslomann (+) Dramatisk hjemtur for oslomann

Større motor og høy fart

Forsikringsselskapet og Redningsselskapet ber derfor raske båtfører å ta hensyn på sjøen. Frode Pedersen i Redningsselskap ser tendenser til at motorstørrelse og fart har økt i høy grad de siste fem til ti årene.

– Vi ønsker at fleste mulig skal skaffe seg kompetanse før de setter seg i en båt, sier Pedersen.

LES OGSÅ: Etterlyste båten i avisa – nå er Ronnys sommer reddet

I 2015 fantes det over 800.000 fritidsbåter i Norge. Det gjorde Norge til et av de største landene i Europa med tanke på antall båter i forhold til innbyggertall. I Vestfold hadde hver femte husstand egen båt i 2011.

Saken fortsetter under bildet

MANGE: I 2015 ble det anslått at det var 0m lag 850.000 fritidsbåter i Norge. Undersøkelsen fra 2011 viste at hver femte husstand i Vestfold haded båt. (Arkivfoto: Magnus Nilsen).

MANGE: I 2015 ble det anslått at det var 0m lag 850.000 fritidsbåter i Norge. Undersøkelsen fra 2011 viste at hver femte husstand i Vestfold haded båt. (Arkivfoto: Magnus Nilsen).

LES OGSÅ: Neste uke får Saga Oseberg-ildsjelene det endelige svaret: Akkurat nå har de ett lite håp (+) 

Økt irritasjon i år

Fra i år har det blitt lov til å kjøre vannscooter, noe som også har ført til stor irritasjon for mange.

– Vannscootere holder ofte på nær land, og da er det viktig å være ekstra observant med tanke på badende. Dessuten er det viktig å huske på at fartsgrensen nær land er fem knop – også for vannscootere, sier Voll.

LES OGSÅ: Flere klager på vannscooterkjøring

Det kan fortsatt bli en fredfull sommer til sjøs om man følger Redningsselskapets råd.

– Senk farten og ta hensyn til omgivelsene. Da blir det sikrere og ikke minst, mye hyggeligere for alle som oppholder seg på sjøen, sier Pedersen i Redningsselskapet.

FAKTA OM UNDERSØKELSEN

■ Vestfold topper oversikten med 71 prosent som ofte eller av og til har opplevd sjenanse

■ I Telemark oppgir 64 det samme.

■ Sørlandet ligger hakket etter med 61 prosent.

■ I Nord er det få som har opplevd det samme.

■ Undersøkelsen er gjennomført våren 2017

■ 4300 personer over 18 år har deltatt, deriblant 1100 personer som disponerer båt i fritiden

Artikkeltags