Har du tenkt på alt bølgebryteren kan brukes til?

MANGE BRUKSOMRÅDER: Turgåere, fiskere, badeengler og fugler  alle har de fått et kjært forhold til den nye bølgebryteren, skriver Kjell Rivelsrud.

MANGE BRUKSOMRÅDER: Turgåere, fiskere, badeengler og fugler alle har de fått et kjært forhold til den nye bølgebryteren, skriver Kjell Rivelsrud. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Bølgebryteren betyr langt mer for byen enn bare hva navnet skulle tilsi, beskriver Kjell Rivelsrud.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det viser seg at bølgebryteren her i Holmestrand tjener byen på mange forskjellige måter. Ikke bare at den skjermer indre havneområdet, men den har også blitt en forlengelse av byens promenadegate, hvor folk kan fullføre sin promenade. Dersom man går bølgebryteren helt ut, og samme veien tilbake, så har man tilbakelagt 1300 - 1400 meter. Ingen stor presentasjon naturligvis, men om man i tillegg fortsetter rundt Hakan, så får man ytterligere se hva Holmestrand har å by på av maritimt inntrykk.

LES OGSÅ: Stian fikk sjelden fangst på bølgebryteren (+)

Så viser det seg at bølgebryteren har blitt godt kjent av alle sportsfiskerne her i nordfylket, kanskje også utover et enda større område. På varme solfylte sommerdager sitter fiskerne tett i tett, 80-90 menn og kvinner, og jeg tror de må se seg godt omkring, før de svinger stanga. Det var mange skeptikere, som kom med advarsler, da bølgebryteren var under "oppseiling" – kunne det bli konflikt mellom de badende og fiskerne? Dette løser brukerne på en "elegant" måte. Fiskerne der ute og baderne nærmest Dulpen – og jammen var vi i år vitne til noen tøffinger som hadde seg et julebad der ute. Det er ikke bare Putin som sverger til isbading.

Noen brukere har også funnet ut at det på stille, varme sommerdager, kan det være fredelig å ta med seg en stol, sette seg i sola og speide over fjorden til Langøya og Bjørkøya. Med en slik nærkontakt til sommeridyllen ved sjøen, så trenger man ingen båt.

Nå er det ikke bare vi mennesker som forstår nytten av bølgebryteren. Sjøfuglene synes å trives enten på eller rundt. Måkene finner hvile eller litt etterlatenskap etter fiskerne, og rydder opp. Svaneparene seiler majestetisk inn gjennom "porten" til indre havn, "padler" helt rundt, mens de tøffeste har funnet snarveien i åpningen inne ved Dulpen. Av og til kommer noen skarv, og legger seg til å "fiske" like utenfor bølgebryteren.

LES OGSÅ: Bader fra bølgebryteren – hver dag, året rundt (+)

Men det mest fascinerende disse dagene er de mange ærfuglene (Ea) som kommer svømmende. Store flokker av hunner og hanner (hvor de kommer fra er ikke godt å vite), men alle har "ett for øye" – bølgebryteren, for her skal de pare seg. Etter en kort dukkert, kommer de opp igjen, kaster på kroppen og slår med vingene så vannspruten står. Dette har skjedd de 2-3 siste dagene, og de som ønsker å se "vårens eventyr" må stå tidlig opp om morgen.

Jeg formoder at dette måtte kunne være interessant for en ornitolog, utstyre seg med våtdrakt og kamera, legge seg inntil bølgebryteren på utsiden, og fotografere hva som forgår der nede under vannet. Jeg ønsker alle en God Påske og skitt fiske til de som skal feire på bølgebryteren.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.