Alvorlige sikkerhetshull i GPS-klokker for barn

HAR ET ANSVAR: Direktør i Forbrukerrådet Randi Flesland mener både bransje og myndigheter et ansvar for å sikre at forbrukere ikke utsettes for utrygge produkter.

HAR ET ANSVAR: Direktør i Forbrukerrådet Randi Flesland mener både bransje og myndigheter et ansvar for å sikre at forbrukere ikke utsettes for utrygge produkter. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Nok en gang ser vi at internettilkoblede produkter ikke ivaretar forbruker- og personvernet.

DEL

(Sandefjords Blad) I samarbeid med sikkerhetsselskapet Mnemonic har Forbrukerrådet testet flere GPS klokker for barn.

Resultatet av testen mener de er alarmerende.

– Det er svært alvorlig at produkter som skal gjøre barn tryggere, i praksis kan sette dem i mer fare. Importører og butikker skal vite hva de tar inn og tilbyr. Disse klokkene hører ikke hjemme i butikkhyllene, og enda mindre på en barnearm, sier forbrukerdirektør Randi Flesland til forbrukerrådet.no.

LES OGSÅ: Michaels telefonnummer ble «kidnappet»: – Det eneste jeg gjorde var å svare da det ringte

– Sterkt urovekkende

Testen har avdekket alvorlige sikkerhetshull, upålitelige trygghetsfunksjoner og manglende forbrukervern.

– Nok en gang ser vi at internettilkoblede produkter ikke ivaretar forbruker- og personvernet. Her har både bransje og myndigheter et ansvar for å sikre at forbrukere ikke utsettes for utrygge produkter, sier Randi Flesland til forbrukerrådet.no

Forbrukerminister Solveig Horne, mener at det som kommer fram i denne testen er sterkt urovekkende.

– Ikke minst fordi dette er produkter rettet mot barn. Jeg vil ta tak i hvordan vi kan sikre det digitale personvernet og sikkerheten til forbrukerne. Næringslivet og offentlige myndigheter må sammen finne løsninger på dette. Det kan for eksempel være gjennom nye retningslinjer eller bransjenormer. Dette blir et viktig tema i forbrukerpolitikken framover og i den nye stortingsmeldingen om forbrukerpolitikk som vi nettopp har begynt arbeidet med, sier forbrukerminister Solveig Horne til nettstedet.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto:

LES OGSÅ: Apper overvåker oss når vi sover – forsker vet ikke hvorfor

Spore, avlytte og kommunisere

Forbrukerrådet skriver på sin nettside at det er enkelt for fremmende å ta kontroll over klokkene for å spore, avlytte og kommunisere med barnet.

Det skal også være mulig for uvedkommende å spore hvor barnet beveger seg eller gi inntrykk av at barnet er et annet sted. Klokkene skal også sende og oppbevare data ukomplisert.

LES OGSÅ: Helsevesenet skal være trygt og tilpasset deg

Følges opp nasjonalt

Ifølge Forbrukerrådet har selskapene fortsatt å markedsføre klokkene etter at selskapene ble varslet om funnene. Forbrukerrådet har nå klaget inn selskapene til Datatilsynet og Forbrukerrådet for brudd på personopplysningsloven og markedsføringsloven.

Forbrukerorganisasjoner i Europa og USA vil, ifølge Forbrukerrådet, følge opp funnene ovenfor sine myndigheter, både nasjonalt og på EU-nivå.

Produsentene har i ettertid hevdet at sikkerhetsbristene er utbedret.

LES OGSÅ. Sjekk hvor god legen din er på nett

Rådene

Forbrukerrådet har følgene tips til forbrukerne:

  1. Vi ville ikke ha kjøpt denne typen smartklokker før funksjonalitet og sikkerhet er på et tilfredsstillende nivå.
  2. Be selger om å få kjøpesum tilbake. Vis til sikkerhetsbristene, funksjoner som ikke virker og brudd på personvern.

Artikkeltags