Holmestrand: I Tunnelveien hadde det vært behov for en paddetunnel. To tre steder på en kort strekning er den årlige paddevandringen i gang, og det er en livsfarlig tur de kvekkende dyrene legger ut på. Vandringen foregår om kvelden og natten, når asfalten i Tunnelveien er på det kaldeste. Det betyr en treg veikryssing for de vekselvarme dyrene.

– Det er bare å se alle disse våte flekkene. Det er spor etter padder fra forrige natt. Bilene kjører den bokstavelig talt paddeflate, og kråkene tar seg av åtslene, forteller Laila Stavenjord.

LES Heftig møte med gaupe ved veien mot Hajeren

Hun håper skiltet som ble satt opp i Tunnelveien fredag ettermiddag vil gjøre bilistene oppmerksomme på vandringen, og for de som har en mulighet til å kjøre en annen vei på kveld og natt nå et par-tre uker framover, så oppfordrer hun til det. Det er for eksempel ikke slik trafikk av kryssende amfibier i Ekebergveien.

Paddevandring er et sikkert vårtegn.

Bjørg Elisabeth Guthus ved Bistas har malt skiltene, en hann og en hunn, i den retningen de går, eller rettere sagt hopper. Ned mot Bassengparken.

– Det er mitt bidrag til å hjelpe, sier hun.

Bjørg Elisabeth forteller at hun har malt teksten i fluoriserende farger, slik at det skal bli enkelt å fange opp budskapet i billysene.

Kommer i bølger

Paddene kommer nærmest i bølger, og de kommer fra området Daledammen. De følger gamle bekkefar. I går kveld da jeg gikk tur hjalp jeg fire padder over veien da jeg gikk i den ene retningen, og åtte da jeg kom tilbake. Det starter nesten ved Knutseskogen og på strekningen forbi Bassengparken, men det er spesielt på to-tre steder det er mange som krysser veien, sier Laila.

– Jeg har drevet med dette i flere år, og jeg går tur hver kveld med hunden, og jeg klarer bare ikke å gå forbi når jeg ser de strever med å komme seg over veien på det kalde underlaget. Jeg bærer de over veien. Men nå har sesongen akkurat begynt, og derfor håper vi med dette lille stuntet å spare mange paddeliv, sier hun.

Laila kan fortelle at hun har hatt mange padder med seg i lomma ned til parken, og at hun synes det er like ille hver gang hun ser de som ikke kom seg unna bilhjulene.

LES Antall gårdsbruk siste ti år: – Stor nedgang i Holmestrand

Vil ha hjelp til registrering

Norsk institutt for naturforskning (NINA) ønsker hjelp til å registrere overkjørte amfibier og reptiler. Et enkelt skjema er å finne på instituttets hjemmeside.

– Har du funnet døde salamandere, frosker eller padder? Eller kanskje en slange? Da kan du hjelpe forskerne med å samle inn viktig kunnskap om amfibier og reptiler.

Det sier forsker Annette Taugbøl. NINA ønsker å se på dette over år, men trenger hjelp til registreringen.

Hun sier som Laila Stavenjord, at mange amfibier dør når de må krysse trafikkerte veier, spesielt nå på våren.

– På denne tiden av året vandrer de gjerne i flokk fra overvintringsplassen på vei til gytedammene. Ofte legger de på vandring når det er kaldt og fuktig vær. Det gjør de vekselvarme dyrene trege, og de bruker ofte lang tid på å krysse en vei. Selv en relativt lav trafikkmengde kan derfor føre til at mange dyr blir overkjørt, poengterer Taugbøl.

– Ta også en titt i kummer

Taugbøl ønsker også å kartlegge i hvilken grad amfibier havner i kumlokk som de ikke kommer seg ut fra, og oppfordrer alle til å ta en ekstra liten titt ned i kummer og rør som man vanligvis går rett forbi. Ved funn kan dette også legges inn i samme skjema som over, og slik bidra til Norges første datasett på nettopp dette.

– Det kan være vanskelig å skille på arter i en mørk kum, men at det viktigste er å få inn data på at det er et fanget amfibie, og ikke nødvendigvis hvilken art, sier Taugbøl.

LES Satser på nytt - svanene er tilbake ved hotellet