Gå til sidens hovedinnhold

Årets gave i sprøyteform

De fleste vil få årets beste julegave på nyåret, etter 4. januar. Men gaven er nå godkjent i EU, og er på vei. Ikke fra nordpolen , men fra Brüssel.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er ingen tvil om hva som blir årets gave til jul. Den kommer i form av sprøyte, levert av en steril nisse og på lappen står det fra: Pfizer/BioNTech – til: deg og meg.

God jul!

At nissen i årets tilfelle har skiftet fra store votter, rød bekledning og skjegg, til gummihansker, grønt og visir er helt greit. Gaven er etterlengtet, svært ønsket og nytteverdien udiskutabel. Men før nissene kan gjøre sin del av jobben, måtte det også hektisk jobbing til på bakrommet. Ikke i nisseverkstedet på nordpolen, men aller først på kontorene til det europeiske legemiddelsamarbeidet EMA 21. desember, før EU-kommisjonens byråkrater kunne sette sitt godkjenningsstempel i Brüssel samme kveld.

Går alt som det skal kan de første gavene bli delt ut tredje juledag. Og som gaver flest, disse er også gratis.

«Og som gaver flest, disse er også gratis»

Nå kan vi ikke ønske en god og trygg jul, men en jul med langt mer håp for tiden som kommer de neste ukene og månedene enn bare for kort tid siden. I påvente av trygghet og større sosiale sammenhenger enn det vi kan tillate oss denne julen, må vi bare gjøre det beste ut av det, for oss selv og de rundt oss – og for ikke å glemme de vi ikke kan være sammen med som vi pleier til jul.

Selv om mange begynner å bli lei digital sosialisering, er det fantastiske muligheter som byr seg når isolasjon av ulike årsaker er nødvendig, enten det er mot risiko eller for karantene, som tvinger det fram.

Dit vi ikke kan besøke, som vi vanligvis ville besøkt, er oppfordringen å ta en telefon, lever en blomst på døra eller på annen måte vis at mangel på kontakt er midlertidig og forbigående, og at vi har gode tanker til de som må holde seg for seg selv i høytiden.

Men hvordan blir det med nissebesøket i år? Ikke har de minste fått lov å sitte på nissens fang under gaveinnkjøp på kjøpesenteret. Ikke ble det nissepose under årets julegrantenning. Og det blir ikke det samme med nisse bak pleksiglass eller på skjerm. Det er heller ikke greit at årets nisse hjem til de små er bestilt i nabolaget, i hvert fall ikke uten nødvendig avstand og spriting av pakker.

Dermed heller ingen god klem og god jul-ønske som det pleier å være fra nabo-nissen etter at sekken er tømt. Intern-nisse fra egen kohort er alternativet og den beste løsningen. Sånn må det bli.

Årets nisse som uansett hvilket hus han kommer fra vil lukte mer av Antibac enn akevitt og en innestengt drakt, som ikke har vært ute av skapet på et år. Men jul blir det lell, og ungene skal få sitt. Det går nok bra. Det blir en god jul i år også.

Husk at fra 21. desember blir det bare lysere dager. Julaften er en dag på den veien.

God jul fra Jarlsberg!

Kommentarer til denne saken