Offentlig sektor får stadig flere lærlinger: – Vi trenger denne arbeidskraften

NÆRMERE ARBEIDSLIVET: Aldri før har Vestfold hatt så mange lærlingplasser som nå. Kristian Silk(t.v) og Jennie Søsæther(t.h) nyter godt av dette med lærlingplass på Rove sykehjem. Kari Brekke (i midten) smiler bredt etter den store økningen i lærlingplasser.

NÆRMERE ARBEIDSLIVET: Aldri før har Vestfold hatt så mange lærlingplasser som nå. Kristian Silk(t.v) og Jennie Søsæther(t.h) nyter godt av dette med lærlingplass på Rove sykehjem. Kari Brekke (i midten) smiler bredt etter den store økningen i lærlingplasser. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Stadig flere lærlinger får muligheten til å ta fagbrev, viser nye tall.

DEL

HOLMESTRAND: – Det er bra at den systematiske satsingen på flere læreplasser gir resultater. Flere lærlinger får nå muligheten til å ta fagbrevet sitt, og Norge får flere dyktige fagarbeidere, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.

Flere i det private

De siste fem årene har kommunal sektor fått 32 prosent flere lærlinger – fra 3.343 i 2012 til 4.409 i 2017. Økningen i statlig sektor er på 25 prosent – fra 1.075 i 2012 til 1.339 i 2017. I samme periode var det 13.440 lærlinger i privat sektor i 2012 og 15.622 i 2017. Det tilsvarer en økning på 16 prosent, viser nye tall fra Utdanningsdirektoratet.

– Oppgaven vi som tar inn lærlinger ha er å være som fuglemødre som verner om lærlingene mens de er i redet, men samtidig skal vi få dem ut å fly, sier  Kari Brekke , veileder for lærlinger i HSO i Holmestrand.

Sanner påpeker at selv om vi ser en kraftig vekst, er potensialet for å ta inn flere lærlinger i offentlig sektor fortsatt stort.

– Privat næringsliv har fortsatt langt flere læreplasser enn det offentlige, slår han fast.

 I 2018 styrkes de yrkesrettede utdanningene med 70 millioner. En del av midlene skal styrke arbeidet med å rekruttere nye lærebedrifter i fylkene, samtidig som regjeringen stiller tydelige krav til offentlig sektor.

Satser på lærlinger

I 2017 fikk 954 yrkesfagelever i Vestfold læreplass. Det er rekord siden målingene begynte i 2011. Helse og omsorg-sektoren i Holmestrand er blant de som doblet antall lærlingplasser fra tre til seks. Det syns Brekke er veldig positivt.

– Vi har vært veldig heldige med lærlingene vi har her. Det er gøy å se hvor mye de lærer og utvikler seg på kort tid, forteller Brekke.

– Vi trenger denne arbeidskraften for å sikre et bærekraftig velferdssamfunn også i framtiden,  avslutter hun.

Artikkeltags