Hof: Selv om det er over ett år til neste kommune- og fylkestingsvalg, har Solberg nå satt seg i Høyre-bussen for å drive valgkamp i alle valgkretsene i landet.

Hun har lenge hatt et klart mål om å gjenerobre de 39 ordførerne som Høyre tapte i forrige kommunevalg, og har også uttalt at hun har ambisjoner om å bli statsminister igjen i 2025.

Testet gaming

Aller første stopp på valgkampturneen var Hof og flerbrukshuset tidlig onsdag ettermiddag. Der fikk Solberg med medarbeidere, lokale politikere og presse på slep, høre blant andre kultursjef Gertruud Kunst og biblioteksjef Stina Åmo fortelle om biblioteket, satsingen på gaming – og ikke minst fikk se gaming i praksis av lokale ungdommer.

– Alle landets kommuner kan la seg inspirere av det som skjer her i Holmestrand og tilby offentlige rom for gaming, mente Erna, før Høyre-turen onsdag gikk videre fra Hof til Horten, Åsgårdstrand og Tønsberg.

LES OGSÅ: Stadig flere driver med gaming – nå blir det Holmestrand Games

Torsdag sto Sandefjord, Larvik, Kragerø og Risør på programmet.

– Trenger fart i valgkampen

– Kommunevalget får ofte for lite oppmerksomhet, det drukner i rikspolitikken. Vi trenger å få fart på valgkampen og diskutere sakene.

Slik forklarer Solberg selv den tidlige valgkampstarten, da hun onsdag morgen satte hun seg i den nye – og noe mindre – Høyre-bussen, prydet med bilde av henne selv med V-tegn og lilla solbriller.

LES OGSÅ: Robert er ny toppsjef for 1.800 ansatte

Den første turen går fra Oslo via Vestfold til Kristiansand, med nærmere 20 stoppesteder på veien. Ytterligere to turneer følger hakk i hæl; i løpet av de neste ukene skal Høyres ledelse besøke alle de 19 valgkretsene i Norge.

Gjenerobre ordførere

Solberg har lenge hatt et klart mål i siktet: Å gjenerobre ordførerne som partiet henne tapte i forrige kommunevalg og sikre partiet det ærefulle vervet især i de store byene.

– Målet er å doble antall ordførere. Det krever to ting, at vi gjør et godt valg, men også at vi klarer å samarbeide med andre partier, sier hun.

LES OGSÅ: Hit, men ikke lenger: – Må kaste inn håndkledet etter 26 år

Foreløpig skinner sola over Høyre, som siden desember i fjor har vært landets største parti. Måned for måned har partiet økt forspranget til Arbeiderpartiet. På snittmålingene for juli snuste Høyre på 30-tallet med 29,2 prosent oppslutning, mens Ap fikk 21,3.

Men Solberg er ikke redd for å nå formtoppen for tidlig.

– Det skal hardt arbeid til for å holde på denne typen oppslutning, det er vi forberedt på. Men vi må være til stede og snakke om våre saker, sier Solberg, som trekker fram skolepolitikk som et av Høyres kjernesaker.

Innspill og bråk

Andre kjente Høyre-saker, som å få flere i jobb, eldreomsorg, fritt behandlingsvalg, mangelen på arbeidskraft og behovet for nye og tryggere veier, blir blant temaene i møtene.

På veien skal Solberg møte folk, bedrifter og samfunnsaktører for å se og lære og få innspill.

– Jeg ønsker å vite hva folk synes er viktigst i sin hverdag. Så ønsker jeg å få gode ideer fra folk i næringslivet og i kommunene, sier hun.