Fylkesdirektør Arve Semb Christophersen advarer mot å splitte opp det to år unge fylket, som er limt sammen av 23 kommuner fra Telemark og Vestfold.

15. februar skal fylkesdirektørens rapport og innstilling behandles i fylkestinget, og med til vurderingene før fylkespolitikerne skal gå til en avgjørelse vil høringssvar fra kommunepolitikerne og andre ligge.

Og som møteleder i fylkesordførerstolen sitter Terje Riis-Johansen fra Senterpartiet, partiet som gikk til valg på å love sine velgere at tvangssammenslåtte fylker og kommuner skulle få muligheten til å dele seg tilbake igjen.

Et av spørsmålene har vært hvem som skal betale de titalls millionene det nødvendigvis vil koste å gå hvert til sitt. Etter press fra journalister på spørsmålet om staten tar regningen, og noen timers betenkningstid etter først et veldig ullent svar, kunne finansminister Trygve Slagsvold Vedum komme ut igjen til mikrofoner og kamera med beskjed om at staten tar regningen, en kostnad Semb Christophersen har vurdert til nærmere 100 millioner kroner.

Dersom det blir tommel ned for fortsatt ekteskap og opp for skilsmisse, har regjeringen sagt at fylkene må holde ut med hverandre i to år til. Først fra 2024 kan Vestfold og Telemark fortsette å leve sine egne separate liv. Men som ved alle skilsmisser har det i lengre tid vært uro og uenigheter i heimen. Det er langt fra gitt at Ap rundt omkring i de fire fylkene vil gjøre det enkelt for sine rødgrønne kamerater i Senterpartiet, heller motsatt.

I starten av uka gikk Seljord-ordfører Beate Marie Dahl Eide (Sp) tøft ut og sa at Ap-politikere i fylket motarbeider Sp og bedriver rene skremselspropagandaen.

– Ap holder på med blå-blå politikk, og at de har denne holdningen kunne de gjerne sagt fra om til velgerne før valget. Dette er å seile under falsk flagg, sa hun til NRK mandag.

Ap-ordfører Robin Kåss i Porsgrunn svarte med at det å gå til valg på å få tjenester nærmere folk ikke er det samme som å dele fylket.

Hva argumentene fra Ap og Sp vil være til saken lokalt i Holmestrand må vi vente til kommunestyret onsdag 26. januar med å få vite. Jarlsberg har spurt gruppelederne, men har ikke fått svar fra de to største posisjonspartiene. Litt merkelig når det gjelder Sp, ettersom det fra sentralt hold har vært flagget så tydelig at en reversering av reformen er ønskelig

At Ap holder igjen så lenge de kan er mer forståelig med den stemningen som råder i spørsmålet mellom samarbeidspartiene, men her endrer bildet seg nærmest fra dag til dag rundt om i kommunene kan det virke som.

Det var for øvrig ingenting om fylker eller kommunestørrelser i de 40 punktene i 100 dagers planen til Jonas Gahr Støre, som han presenterte i sommer, i påvente av å bli statsminister. Det var kanskje klokt.

Uansett blir det en spennende uke, og endelig avgjørelse for å se om ekteskap er bedre enn monogami.