HOLMESTRAND/RE: Det var i 2011 at Ingrid Flottorp og Mads Emil Madsen fra Re deltok i et utvekslingsprogram som ga dem et opphold i landsbyen Katwe i Uganda. Fattigdommen blant folk i landsbyen gjorde et sterkt inntrykk på reingene, som bestemte seg for å forsøke å hjelpe.

Sterk økning

Det startet blant annet med å betale skolepenger for åtte elever ved ungdomsskolen, slik at disse i det hele tatt fikk råd til å gå på skole. I dag sørger prosjektet for skolepenger for 60 av elevene ved skolen.

I tillegg har hjelpevillige vestfoldinger sørget for et fungerende og bemannet skolebibliotek ved skolen.

– Det at vi har etablert et bibiotek der har utløst statlig støtte fra uganduiske myndigheter. Det er en stor fordel, sier Flottorp.

Støtte gir de også til en omvandrende helsearbeider. En internett-café har dessuten kommet opp og stå etter hjelp fra prosjekt-deltagerne.

Til sammen samlet SFO på Ekeberg inn nok penger til seks leker som denne, en til hver av barnehagene i landsbyen Katwe i Uganda. Ingrid Flottorp har sammen med mannen Mads Emil Madsen satt i gang prosjektene, og er nå i landsbyen for å følge opp. Video: Privat

SE VIDEO:

 

I juni reiste en delegasjon på besøk til Katwe, blant dem flere holmestrandinger.

Karoline Wike Dahlen (28) fra Holmestrand innrømmer at møtet med afrikansk fattigdom ble temmelig sterkt.

– Alle barna som lever i fattigdom, gjorde sterkest inntrykk. Akkurat det var jeg ikke helt forberedt på. Det var veldig trist å reise derfra igjen, sier hun. Wike Dahlen vil gjerne reise tilbake til Katwe om muligheten byr seg.

LES OGSÅ: Idealister trenger revisor

Ekeberg skole får ros

Ingrid Flottorp er veldig glad for at Ekeberg skole sammen med Hof skole deltar i finansieringen av de tilbudene som er etablert i Katwe. I tillegg bidrar Botnestua og BNB barnehager økonomisk.

Med på turen i juni var også Lone Breiseth fra Hof. Hun har fått mange inntrykk hun vil dele med elevene ved Hof skole. Haga skole i Sande er også bidragsyter.

Landsbyen Katwe ligger inne i en nasjonalpark, der det er lagt restriksjoner på utnyttelsen av den fruktbare jorda. Dermed får befolkningen vanskeligheter.

Flottorp og Madsen har etterhvert vært på mange besøk i Katwe. Der har de blitt godt kjent med en person de stoler på og samarbeider med.

Lønner kontaktperson

– Denne personen får lønn av oss for jobben han gjør. Dette sørger for at all økonomisk hjelp kommer dit det skal, uten at noe blir borte til korrupsjon. Vi som reiser til Katwe, betaler for reisen fra egen lomme, understreker Flottorp. Hun ville gjerne at Katwe-aksjonen ble underkastet ordinær innsamlings-kontroll. – Det har vi dessverre måttet droppe, fordi det gir en stor merkostnad og dessuten byråkrati, sier hun.

Katwe-aksjonen er forøvrig fyldig beskrevet under «om»-fanen på Facebook-gruppa «Katwe education organization».