Gå til sidens hovedinnhold

85 doser i uka er ikke nok

Skal vi nå målet om en vaksinering av kommunens befolkning i løpet av dette året må antall tildelte doser ukentlig mangedobles.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Til tross for at det bikket 11.000 satte enkeltdoser med covid-vaksine i Norge torsdag, ropes det stadig høyere og fra flere hold om at dette går alt for sakte.

Selv om andre kom i gang tidligere sammenligner kritikerne med land som er langt over millionen satte doser til nå. Og det går an å være enig med de kritiske røstene, for dette kan ta fryktelig lang tid å gjennomføre.

Den første dosen ble satt på Ellingsrudhjemmet i Oslo for snart to uker siden, men fortsatt er det mange kommuner som ikke har pakket ut sin første dose ennå.

I egen kommune startet arbeidet onsdag – i Sande, og fortsatte torsdag i Hof, mens Holmestrand må vente til neste uke. Kommunen har kun fått 85 doser, og etter planen skal det komme ytterligere 85 nye doser i uke to. Etterhvert er det lovet at det vil komme mer, noe som også er helt nødvendig.

Bildeserie

SE BILDENE: Da vaksinen kom til Veset i Hof

Det er ingen tvil om at både volum og tempo må øke voldsomt skal det være håp om at store deler av kommunens innbyggere skal være vaksinert innen neste årsskifte.

Det kan være interessant å ta noen teoretiske regnestykker med utgangspunkt i de ukentlige 85 dosene. 85 doser ganger 52 uker blir 4.420 doser. Det vil si at det teoretisk vil ta rundt fem år å sette en dose på hver av kommunens 25.000 innbyggere, men så skal alle ha to doser hver. Dette vel å merke med 85 ukentlige doser. Da går tiden. Heldigvis er et slikt regnestykke bare teori, men det sier likevel noe om at dette er en omfattende jobb, som krever en mangedobling av de ukentlige dosene dersom innbyggerne i Holmestrand skal være vaksinert innen året er omme. Alle skal ikke vaksineres, og noen vil også takke nei til tilbudet om covid-vaksine, men likevel.

«Det må komme ukentlig 600 doser»

la oss si at 15.000 innbyggere skal vaksineres. Det betyr 30.000 doser. Deler vi de på 52 uker, så må det i snitt ukentlig nesten 600 doser til for at jobben skal være mulig å få gjort innen vi teller ned til 2022. Og vi ligger allerede bakpå.

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum har ertet på seg mange ved å mene at det bør kontaktes flere tilbydere enn den regjeringen har valgt innenfor EUs vaksinesamarbeid, som er produsenten Pfizer.

LES Først ut var Julie 92 år

Nå har også apotekansatte kastet seg inn i debatten med meninger om at regjeringen og myndighetene må legge til rette for en bedre organisert og mer effektiv vaksinering av befolkningen. Det hevdes at apotekene kan stå klare med 4.000 vaksinatører, som består av apotekteknikere og farmasøyter, som har god erfaring med influensavaksiner og andre vaksiner.

En ting er uansett sikkert. Det holder ikke med 85 doser i uka!

Kommentarer til denne saken