70 år: – Gratulerer med dagen

70 år, tirsdag 18. august: Tidligere biskop Per Arne Dahl runder 70 år. Gratulerer med dagen. Arkivfoto: Pål Nordby

70 år, tirsdag 18. august: Tidligere biskop Per Arne Dahl runder 70 år. Gratulerer med dagen. Arkivfoto: Pål Nordby

Av

Biskop emeritus Per Arne Dahl fyller 70 år tirsdag 18. august. Dahl avsluttet sin gjerning som biskop i Tunsberg i 2018, etter at hørselsskaden han hadde pådratt seg gjorde det for strevsomt å fortsette i en så krevende stilling.

DEL

Tønsberg: Til media sa han at det var en vanskelig avgjørelse å ta, «for jeg er så glad i Buskerud og Vestfold, og jeg er så glad i medarbeiderne, folket og kulturen». Men selv om han lot seg pensjonere fra bispestillingen, betyr det ikke at han har sluttet med forkynnelse, formidling og veiledning. Han er fortsatt en skattet forkynner og foredragsholder, og listen over alle hans bøker og artikkelsamlinger er lang.

Egne tanker

I den siste av disse, Sårbarhetens kraft, som kom ut i fjor, deler han tanker og erfaringer fra sin egen sykdomshistorie med et ønske om å gi et håndtrykk til alle som lever med skjulte handikap og plager, eller på andre måter opplever menneskelivets sårbarhet.

Dahl ble cand.theol. fra Det teologiske Menighetsfakultet I 1974 og ordinert til prest i 1975. Han var sykehusprest på Lovisenberg og deretter leder av Institutt for sjelesorg og Samlivssenteret på Modum Bad, før han ble menighetsprest i Åmot og siden sentrumsprest i Trefoldighetskirken i Oslo.

Han hadde også ansvaret for å utvikle en prestetjeneste på Stortinget, før han ble utnevnt til biskop i Tunsberg.

Per Arne Dahl har på en ganske sjelden måte klart å nå ut til de brede lag av folket, takket være sin unike formidlingsevne.

Sprengte grenser

I 2003 ble han tildelt statsstipend, og ved bekjentgjørelsen ble det fremhevet at han med sitt allsidige virke bidrar «til å sprenge grenser når det gjelder kommunikasjon mellom kirke og folk». Hans mangeårige engasjement som spaltist i Aftenposten og det nære samarbeidet med tegneren Ulf Aas ga ham en talerstol med en rekkevidde langt ut over de kirkelige kretser. Dahl er også en flittig brukt andaktsholder i NRK, og i 1999 ble han tildelt Petter Dass-prisen for sin formidling av tro og verdier.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.