Klare til å starte – hvis de får ja

Arbeidet med å sette i stand Fattighuset kan være i gang ganske snart – dersom politikerne sier ja til at Marie Olaussen og Geir Dyrnæs kan ta over huset fra 1760 for én krone.

Anne L. Skarstad E-post
Publisert 28.01.2005 kl 09:20 Oppdatert 28.01.2005 kl 13:58

Tips en venn på e-post:


...
Arbeidene med Kirkegaten 7 kan ta til ganske snart, dersom bystyret sier ja til en forespørsel fra Marie Olaussen og Geir Dyrnæs.

HOLMESTRAND: – Vi kan være i gang ganske umiddelbart, sier en av de interesserte kjøperne, Geir Dyrnæs. Onsdag 2. februar skal formannskapet ta stilling til saken. Rådmannen anbefaler at Olaussen og Dyrnæs får overta boligen for den symbolske summen én krone. Restverdien av huset er satt til 582.000 kroner, men utbedringsarbeider for over 2,5 millioner kroner må påregnes.

Dermed har kommunen valget mellom å koste på det fredede bygget selv, eller å la de interesserte kjøperne overta.

– Vi har hatt en god dialog med kommunen hele veien, men det blir spennende å se hva politikerne sier, sier Dyrnæs.

Idealisme

Han innrømmer at det ligger mye idealisme bak ønsket om å overta huset, som opprinnelig ble bygget i 1760. Senere er det påbygget i 1828 og utbedret i 1910.

Takstmannens rapport kan virke avskrekkende, og kostnadene ved å utbedre skadene store. Men Dyrnæs mener dette er overkommelig, forutsatt at man ser arbeidet over tid. Paret ser for seg en fem-årsplan. I første omgang skal det lages en leilighet i andre etasjen. Også utvendig opprustning skal prioriteres.

– Slik huset ligger nå, er den en hulltann i Kirkegaten. Huset er svært skjemmende for omgivelsene, sier Dyrnæs.

Huset ble fredet av Riksantikvaren i 2003. Det innebærer store restriksjoner på hva som kan gjøres.

– Vi må bo der på husets premisser. Men vi er enige i fredningsbestemmelsene, og ønsker å få huset opp og stå, sier han.

Ikke bytte noe

At bruken av huset må være litt kreativ, er han inneforstått med. I deler av første etasje er takhøyden 1,90. Selv måler han 1, 96 på strømpelesten.

– Hovedprinsippet vårt er at vi ikke skal bytte noe som helst, av de bygningsmaterialene som fortsatt kan brukes, sier han. Han håper å komme i kontakt med håndverkere som har kompetanse på fredede hus, og paret regner også med å yte en stor egeninnsats for å få huset beboelig. Av de mest alvorlige utfordringene er råte i bunnsviller og i deler av kledningen. Grunnen er blant annet mangelfull drenering og at Kirkegaten i mange år har ligget høyere enn grunnmuren, slik at vann har rent ned mot huset.

På forsiden nå


...

Skjøteledning startet brann

En skjøteledning i veggen var årsaken til brannen i Roveveien onsdag kveld.

...

Sikrer videre drift

Hof rideklubb har kommet til enighet med grunneieren etter en lang uenighet. Nå gleder de seg til et godt samarbeid med grunneier om driften videre.

Vold i Holmestrand

To menn i 20-årene pågrepet i Holmestrand natt til onsdag for å ha slått en 19-åring i ansiktet.

...

Vika-parets store løp

Jimmy Vika fra Holmestrand løp 160 kilometer i helgen – de 60 siste av dem med kona Jeanette tre meter foran. – De siste 13 milene var en ekstrem påkjenning, sier Jimmy, som ikke var i toppslag.